Viten på lørdag

bookmark

Rus – er det så farlig?

lørdag 22. oktober 2016, kl. 13:00

Sal: Skram

Arrangør: Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Det medisinske fakultet og Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiO

Inngang: Gratis

Ruser vi oss mer eller mindre enn før? Og er det egentlig så farlig? Forskerblikk på rus. Viten på lørdag er populærvitenskapelige seminarer som er åpne for alle. Seminarene er et samarbeid mellom tre fakulteter ved Universitetet i Oslo.

Program

1. Rusmiddelforgiftninger

  • Foredragsholder: Odd Martin Vallersnes, Institutt for helse og samfunn

Når blir rusen en forgiftning? Hva er farlig? Og hva gjør vi ved Legevakten?

2. Sopp som rusmiddel. Fra shamaner i Sibir til hippier i USA

Alkohol produseres av gjærsopp. At vikingene ruset seg på rød fluesopp er bare en seiglivet myte. Sant er det derimot at shamanene i Sibir åt rød fluesopp. Indianerne i Mexico og Sør-Amerika åt spesielle arter av fleinsopp.

Kunnskapen om disse soppene spredde seg som ild i tørt gras på 60-tallet, nådde hippiene i USA, og siden også Europa. Den europeiske, spiss fleinsopp, er like så potent, og soppen har vel nær sagt fått en herostratisk berømmelse i vår kultur.

3. Litt vin hele tiden og helgefylla på toppen

Den moderne alkoholliberaliteten – kan vi håndtere konsekvensene?

Hvordan har alkoholvanene i Norge utviklet seg i løpet av en generasjon? Når blir det et problem? Må det være et enten/ eller for den som er i ferd med å utvikle et alkoholproblem?