Vold og sakprosa

bookmark

Morten Strøksnes og Geir A. Øygarden møter Jonny Halberg

onsdag 13. februar 2013, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Sosiolog og forfatter Geir Angell Øygarden dro til Irak i 2003. Åtte år seinere skrev han boka Bagdad Indigo, om krigen i Irak. Dette er ikke krigsjournalistikk i tradisjonell forstand. Landets spesifikke historiske og kulturelle betingelser underordnes Øygardens undersøkelse av mennesket i krig. Hva skjer med fredsaktivister, journalister og soldater under press?

«Bagdad Indigo er en intellektuell og fysisk prestasjon av de sjeldne – den brøyter vei for en ny norsk sakprosamodernisme», skrev journalist og forfatter Morten A. Strøksnes om Øygardens bok i tidsskriftet Prosa. Også Strøksnes har skrevet flere bøker fra voldelige og konfliktpregete områder, den siste om sin reise fra USA til Mexico by, som har fått tittelen Tequiladagbøkene. Han reiser gjennom Sierra Madre, et på mange måter lovløst og voldelig fjellområde preget av narkokrig og papirløse immigranter. 

Hva består den nye sakprosamodernismen av? Et oppstykket forteller-jeg, bakhtinsk flerstemmighet og en tilnærming til skjønnlitteraturens virkemidler? På hvilken måte representerer dette noe nytt, og hvordan er det en fortsettelse av sakprosaens tradisjoner? Og følger formen innholdet når man skal skrive om voldens vesen? Strøksnes og Øygarden møter forfatteren Jonny Halberg til samtale.