Voldtekt som våpen i krig
Rwanda og Irak som utgangspunkt
Det var etter de grusomme krigene i Jugoslavia og Rwanda tidlig på 1990-tallet at bruken av voldtekt og seksualisert tortur for alvor ble kjent som et middel for å oppnå militære og strategiske mål i krig. Mediene flommet over av beskrivelser av overgrep, voldtekt og lemlestelser.
Voldtekt som våpen er fortsatt utbredt – Kongo, Sør-Sudan, Mali, Afghanistan, Irak og Syria – kvinner er fanget i frontlinjen.
Hva gjør slike hendelser med et land og et folk? Hvordan bygge samfunnet opp igjen etter at konflikten er over?
Norsk Folkehjelp og Human-Etisk Forbund inviterer til temakveld med utgangspunkt i erfaringer fra sitt arbeid i Rwanda og Irak.
Møt:
Sine Holen er seniorrådgiver for kjønn og kulturforståelse i militære operasjoner ved Forsvarets høgskole. Holen har selv tjenestegjort i internasjonale operasjoner og humanitær innsats, heriblant for FNs høykommissær for flyktninger i Sveits og Egypt, FNs fredsbevarende styrker i Kosovo og i Flyktninghjelpen.
Trude Falch er seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp med ekspertise på Syria og Irak. Hun har også jobbet med Rwanda, Somalia og Balkan.
Eivor Lægreid har lang erfaring med behandling av kvinner og barn som har overlevd fangenskap hos IS. Hun skriver nå en masteravhandling om jesidikvinners overlevelsesstrategier etter fangenskap.