Webinar om CRISPR i produksjon av mat- og fôr
Med Andreas Wahl som konferansier
CRISPR og andre genomredigeringsteknikker tas i bruk i produksjon av mat og fôr. Hvordan vet vi om det er trygt for helsa og miljøet?
Det er temaet for et webinar som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) arrangerer 29. oktober.
Webinaret er åpent for alle. Andreas Wahl er konferansier.
Program
Fredag 29.10.21 10.00-13.00
Konferansier: Andreas Wahl
10:00 Hva er CRISPR-teknologi og hvordan kan den brukes i produksjon av mat og fôr?
Bruken av CRISPR og andre teknikker for genomredigering i produksjon av mat og fôr debatteres nasjonalt og internasjonalt. Er CRISPR-produkter GMO? Reguleres produksjonen og bruken av slike produkter? Kan produktene ha konsekvenser for mattrygghet, dyrehelse, dyrevelferd og biologisk mangfold?
10:15 Hva er VKM?
«VKMs samfunnsoppdrag og VKMs risikovurderinger av GMO»
Harald Gjein, direktør i VKM
10:30 Hvordan reguleres mat og fôr utviklet med genteknologi?
Hvordan reguleres GMO og avledete produkter? Skal mat utviklet med CRISPR og andre teknikker reguleres på samme måte? Og hvordan kan vi møte mulige utfordringer knyttet til risikovurdering?
«Genteknologiloven»
Janne Bohnhorst, seksjonsleder i Miljødirektoratet
«Hvordan reguleres genmodifisert mat og fôr?»
Aslaug Hagen, seniorrådgiver i Mattilsynet
«Bioteknologirådet og GMO regulering»
Petter Frost, direktør i Bioteknologirådet
«Genteknologiutvalget – sammensetning, mandat og arbeidsform»
Casper Linnestad, utredningsleder i Klima- og miljødepartementet
Mandatet for VKMs rapport «Genome editing in food and feed production – implications for risk assessment»
Johanna Bodin, medlem av VKMs hovedkomité og leder for faggruppen for GMO
11:10 Pause
11:30 CRISPR-mat under utvikling i Norge
CRISPR og andre teknikker for genomredigering blir brukt for å utvikle nye egenskaper hos planter og dyr. Flere av disse plantene og dyrene kan være relevante for Norge.
«Genomredigering – en mulig vei til en mer bærekraftig laksenæring?»
Anna Wargelius, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet
«Genomredigering i planteforedling: bruk av CRISPR for å utvikle resistens mot tørråte i norske potetsorter.»
Muath Alsheikh, FoU leder ved Graminor AS
«Kan CRISPR-Cas9 genomredigering gjøre norske jordbær resistente mot gråskimmel og redusere bruken av kjemiske sprøytemidler?»
Tage Thorstensen, forsker ved NIBIO
12:00 Hvilke utfordringer er knyttet til vurdering av risiko ved planter og dyr utviklet med CRISPR og andre genomredigeringsteknikker?
Hva har VKM kommet frem til i sin rapport?
«Genomredigering i mat- og fôrproduksjon»
Dag Hessen, medlem av VKMs hovedkomité
12:30 Paneldiskusjon
Diskusjonsleder: Andreas Wahl
Panel:
Tage Thorstensen, forsker NIBIO
Dag Hessen, professor UIO
Sigrid Bratlie, prosjektleder NCE Heidner Biocluster
Kaare Magne Nielsen, instituttleder OsloMet
13:00 Slutt