Ytringsfrihet i Tyrkia

bookmark

onsdag 4. september 2019, kl. 16:30 til kl. 18:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Den norske Forleggerforening og Norsk PEN

Inngang: Gratis

Forleggerforeningens Ytringsfrihetsutvalg inviterer til seminar om Tyrkia, i samarbeid med Norsk PEN.

Natt til 16. juli 2016 råder det kaos i Tyrkia. Rett etter midnatt oppfordrer president Erdogan sine tilhengere til å bryte portforbudet militæret har utstedt. Kuppforsøket er over og utrenskingene og fengslingene er i gang. Nilas Johnsen har skrevet boka Erdogan. Tyrkias nye sultan og tar oss med på innsiden av Erdogans Tyrkia, og situasjonen for ytringsfrihet og ulovlige fengslinger.

I september 2016 blir Ahmet Altan arrestert for å ha kommet med grunnlovsstridige kommentarer og våren 2018 blir han dømt til fengsel på livstid. I dag sitter han i fengsel under streng sensur, men i februar kom hans siste bok, skrevet i fengsel, ut på norsk. Eg får aldri sjå verda igjen handler om når politiet hentet han, rettsaken, dommen og livet i fengsel. Altan blir representert av sin venn og oversetter til engelsk, Yasemin Çongar.

Samtalen blir ledet av Tyrkia-ekspert og direktør i Heddastiftelsen, Jørgen Lorentzen.

Arrangementet er åpent for alle og gratis. Samtalen vil være på engelsk.

 

Om panelet:

Yasemin Çongar er tyrkisk journalist, redaktør og oversetter. Hun skriver for nettavisen T24, er tidlegere utenriksreporter i Washington i USA for avisa Milliyet, og har jobbet for BBC og CNN. Hun startet den politisk uavhengige avisa Taraf sammen med den nå fengslede journalisten og forfatteren Ahmet Altan, og har selv flere ganger blitt tiltalt for å ha fornærmet det tyrkiske rettssystemet.

VG-journalist Nilas Johnsen har bodd tre år i den tyrkiske storbyen Istanbul. I boken Erdogan. Tyrkias nye sultan, forteller han historien om Tyrkias sterke mann.

Jørgen Lorentzen er litteraturviter og daglig leder for Stiftelsen Hedda. Han er tyrkiakjenner, og er medlem av Norsk PENs Komité for Fengslede Forfattere og Tyrkia-gruppe.