Ytringsfrihet og sensur i NepalPhoto: Mohan Khadka on Unsplash

Ytringsfrihet og sensur i Nepal

bookmark

Nye stemmer, nye trusler

lørdag 21. mars 2020, kl. 13:00 til kl. 15:30 – Avlyst

Sal: Skram

Arrangør: Norge-Nepalforeningen

Inngang: Gratis

Nepals nyere historie er preget av voldsomme hendelser, som har revet lokalsamfunn fra hverandre og gjort nasjonen sårbar for indre uro. Fra 1996 til 2006 kjempet maoistene mot monarkiet og regjeringsstyrkene i en borgerkrig som rammet bredt og drepte tusener på landsbygda. Ifølge Amnesty International innskrenket myndighetene i denne perioden ytringsfrihet, organisasjonsfrihet, pressefrihet og retten til privatliv. Nå er monarkiet avskaffet og republikken etablert. Hva er status for ytringsfriheten i den unge nepalske republikken?

De senere årene, og etter borgerkrigen, har tidligere marginaliserte stemmer kommet til orde i Nepals offentlighet. Samtidig ser vi en innskrenkning av andre stemmer. Minst seks journalister er fengslet siden den sittende regjering tok over makten i 2018. Høsten 2019 kom det forslag til en rekke lovendringer som vil begrense lovlige ytringer i sosial medier og andre forum, og i januar ble en av disse lovene vedtatt. Dette har skapt stor uro i et land med en stolt aktivismetradisjon. Hvordan ser fremtiden ut for ytringsfrihet i Nepal?

Norge-Nepalforeningen inviterer til foredrag og paneldebatt på Litteraturhuset i Oslo, 21. mars, kl. 13.00-15.00. Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Det blir innlegg fra Prateek Pradhan, tidligere redaktør av Kathmandu Post og nå leder av 12khari.com, en kritisk medieblog i Nepal, og Taranath Dahal, journalist og leder av Freedom Forum Nepal.

Kristin Skare Orgeret, professor i journalistikk ved OsloMet, og Samiksha Koirala, nepalsk journalist og medieforsker med PhD i journalistikk fra OsloMet kommenterer.

Det vil også åpnes for spørsmål fra publikum.

Møteleder: Heidi Fjeld, Norge-Nepalforeningen

Lett servering.