Yutoland – en magisk fantasiverden! 2Grafisk design: Jasna Talovic

Yutoland – en magisk fantasiverden!

bookmark

En fairy tale som tar oss med fra frykt til håp.

fredag 6. mai 2022, kl. 19:00 til kl. 21:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Skråblikk forlag

Inngang: Påmelding

Barn på flukt fra krig: Hvordan kommunisere vanskelige følelser i dialog med barn? Hvordan tilby ord og bilder som kan gi håp? Hvordan hjelpe de som blir tvunget på flukt med å få grep om sin egen historie?

Lek og fantasi kan ta brodden av de vanskelige følelsene og hjelpe barn til å bearbeide skremmende opplevelser. Leken gjør det farlige mindre farlig, mens fantasi skaper mestring. Barnebøker som handler om en skremmende virkelighet, men som ved hjelp av lek og fantasi demper det skumle, gir barna et indre rom hvor gjenkjennelse, fellesskap og håp igjen kan oppstå.

Hjertelig velkommen til Yutoland – en magisk fantasiverden!

En fairy tale som tar oss med fra frykt til håp.

Ara og Eta er ungdommer som lever et lykkelig liv i det fargerike Yutoland. Under magiske stjernestøvskyer er de gjemt fra det farlige monsteret Sme. Så skjer det! Monsteret Sme begynner å sende fargeløse skyer med kald røyk mot Yutoland.

Et flyktningbarn bærer med seg frykt, smerte og tristhet, men også håp, stå på vilje og raushet. I spenningen mellom disse sterke følelser, oppstår det en drivkraft og en livsglede som bor i hver enkelt av oss. En flyktning, og særlig et barn, mister sin bekymringsløse barndom når det møter noen av de verste traumene livet kan by på. Likevel blir håpet og drømmen om fremtiden mer levende og til tider altoppslukende. For vi tilpasser oss raskt og evner å glede oss over små ting selv i en vanskelig situasjon.

Yutoland viser hvordan en vanlig, trygg og bekymringsløs tilværelse raskt kan forvandles, og samtidig hvor mye styrke og kraft som mobiliseres når livet står i fare. Boken er skrevet som en fairy tale for å forenkle formidling av komplekse følelser.

Yutoland kan bidra til å hjelpe både voksne og barn til å bearbeide noe vanskelig som har skjedd i livene deres. Tross i den alvorlige tematikken er boken svært leken og varm i uttrykket.

Forfatter Amela Koluder vil lese fra Yutoland og fortelle om hvordan den er blitt til sammen med redaktør og barnebokforfatter Janne Aasebø Johnsen. I tillegg vil vi høre psykologspesialist Zemir Popovac fra Favne Psykologbistand fortelle om betydningen av fantasi, lek og historiefortelling i møter med barn som har vært gjennom traumatiske opplevelser.

Amela Koluder debuterer som norsk-bosnisk forfatter med Yutoland, en tospråklig billedbok. Hun er opprinnelig fra Mostar, Bosnia-Hercegovina og kom til Norge som krigsflyktning i 1993. Hennes debut-bok viser den turbulente reisen fra et rolig, lykkelig ungdomsliv til en ufrivillig flyktningtilværelse.

Yutoland – en magisk fantasiverden! 3

Forfatter: Amela Koluder

Yutoland kan kjøpes på bokhandel Norli, Litteraturhuset.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Obligatorisk påmelding. 

Vi gleder oss!

Innslag om Yutoland på God Morgen Norge, TV2