Å forstå seg selv 2Foto: Sara Mac Kay/Samlaget og Bent R. Synnevåg/Samlaget

Å forstå seg selv

bookmark

Lina Liman og Olaug Nilssen

onsdag 29. september 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Hva betyr det at autisme vises annerledes hos kvinner enn hos menn?

Det er fire ganger så mange menn med autismediagnose som kvinner, men forskere mener det finnes et stort mørketall, og at mange autistiske kvinner aldri får riktig diagnose. Kvinner forsøker ofte å skjule symptomene sine, men denne kamuflasjeteknikken er krevende, og kan føre til utmattelse, depresjon og selvmordstanker.

Svenske Lina Liman er journalist og forfatter, og i sakprosaboka Kunsten å feike arabisk forteller hun om hvordan brikkene falt på plass da hun selv ble diagnostisert med autisme i voksen alder. Etter å ha slitt hele livet med å være som alle andre, kunne hun endelig være seg selv.

Forfatter og dramatiker Olaug Nilssen har skrevet åpent om autisme i nær familie i den kritikerroste romanen Tung tids tale, og har også oversatt Limans bok til norsk. Nå møtes de to til samtale om psykiatri, utenforskap, og å forstå sin egen kropp.

Samtalen innledes med en introduksjon ved professor ved Høgskolen i Østfold Anders Nordahl-Hansen, som blant annet har forsket på hvordan autisme framstilles i populærkulturen.