Med Sigbjørn Skåden, Sara Marielle Gaup Beaska, Lars Mørch Finborud og Magne Ove Varsi
Nils-Aslak Valkeapää (1943-2001), også kjent som Áillohaš, var en finsk-nordsamisk forfatter, komponist, musiker, joiker, billedkunstner og fotograf. Han utga syv diktbøker, og for diktsyklusen Beaivi, áhčážan (Solen, min far, gjendiktet av Kristina Utsi, Jon Todal og Harald Gaski) mottok han Nordisk råds litteraturpris som første (og foreløpig eneste) forfatter fra det samiske språkområdet. Han var med på å modernisere og popularisere joiken som musikkform, og i 2022 ble joiken hans Sámiid eatnan duoddariid (Samelands vidder) valgt til samenes nasjonaljoik.
Valkeapää var også en sentral figur i kampen for samiske rettigheter i Norden, og for urfolksrettigheter på verdensbasis. Debutboka Terveisiä Lapista (Helsing frå Sameland, til norsk ved Liv Hatle) er en politisk pamflett om undertrykkelsen av samene, og en av de første utgivelsene i Norden som snakker om postkolonialisme og økofilosofi. Sammen med Seppo Paakkunainen og Esa Kotilainen startet han et av verdens første plateselskap for urfolksmusikk, og 1978-1981 var han kulturkoordinator i World Council of Indigenous Peoples. Hans siste diktutgivelse Eanni, eannážan (Jorden, min mor, gjendiktet av Harald Gaski) inneholder fotografier fra urfolk i hele verden, og tematiserer likheter mellom naturfolk og menneskets relasjon til jorda.
Forfatter Sigbjørn Skåden og musiker Sara Marielle Gaup Beaska har begge utforsket Valkeapääs kunst i hver sin sjanger, mens forfatter og kurator Lars Mørch Finborud sto bak en storsatsning om Valkeapää på Henie Onstad Kunstsenter i 2020. I kveld møter de journalist og leder for Sámi fágagirjjálaš čálliid- ja jorgaleaddjiidsearvi / Samisk forfatter- og oversetterforening Magne Ove Varsi til samtale om Valkeapääs estetiske og politiske arv, og på hvilke måter den fortsatt er relevant i dag.
Litteraturhuset Berner (u. et) samisk Kunst, musikk og teater Skjønnlitteratur https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/arven_etter_valkeap