Hva kan du forvente?
I dagens globaliserte økonomi står bedrifter og selskaper overfor store utfordringer knyttet til ansvar i de globale produksjonsnettverkene og sammenkoblede forsyningskjedene de opererer i. Outsourcing av arbeidskraft til utlandet har blitt vanlig, og vårt daglige forbruk av varer og tjenester krysser ofte landegrenser, innvevd i komplekse multinasjonale juridiske systemer og varierende arbeidspraksiser. Selv om globaliseringen har bidratt til økonomisk vekst og sosial utvikling i mange land i det globale sør, må vi også anerkjenne de alvorlige menneskerettighetsutfordringene som følger med. Bedrifter og myndigheter har i stor grad unnlatt å møte disse utfordringene på en tilstrekkelig måte.
I lys av denne problemstillingen arrangerer Uyghur Transitional Justice Database (UTJD), i samarbeid med Raftostiftelsen for Menneskerettigheter, en paneldebatt med tittelen “Balansering av Grønn Vekst og Menneskerettigheter: Spørsmålet om Tvangsarbeid.” Her blir dialogen viktig for å belyse og finne løsninger på etiske dilemmaer.
UTJD har nylig gjennomført en grundig undersøkelse av hvordan norske selskaper følger Norges åpenhetslov, spesielt med hensyn til ansvar i globale forsyningskjeder og potensielle forbindelser til uigurisk tvangsarbeid. Åpenhetsloven, vedtatt av Barne- og familiedepartementet, gir offentligheten rett til å stille spørsmål og undersøke bedrifters etiske anskaffelsespraksis, aktsomhetsprosesser, åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
UTJD publiserer snart rapporten “Uigurisk Tvangsarbeid i Den Norske Solcelleindustrien,” tilgjengelig på deres nye nettside. Rapporten undersøker åpenhetsloven i praksis ved å kontakte 25 norske solenergiselskaper for å vurdere deres etterlevelse av lovens krav.
Paneldebatten vil gi en verdifull plattform for dialog mellom eksperter, bedriftsledere og menneskerettighetsorganisasjoner for å diskutere de etiske utfordringene knyttet til transparente og ansvarlige forsyningskjeder, særlig i den voksende grønne energi. Diskusjonen vil omfatte funn fra UTJD-rapporten, mulige forbedringsstrategier og anbefalinger for forbedringer i bransjen, og hvordan solenergibransjen og sivilsamfunnsorganisasjoner kan samarbeide for å bekjempe tvangsarbeid.