Byens sporFoto: Dirk Skiba

Byens spor

bookmark

Søren Ulrik Thomsen og Kjersti Bjørkmo

onsdag 2. november 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

«Det jeg først og fremst forbinder med Store Kongensgade 23, er den susende følelsen av at nå begynner
fremtiden»

Søren Ulrik Thomsen er en av dansk poesis ubestridte nestorer. Siden brakdebuten City slang i 1981 har han tematisert storbyen, det moderne mennesket, og kunstens rolle i en post-ideologisk tid. Han har vunnet en lang rekke utmerkelser og vært medlem av Det Danske Akademi siden 1995, og hylles av norske forfattere som Jon Fosse, Vigdis Hjorth og Niels Fredrik Dahl.

I essayet Store Kongensgade 23, nå ute i Hilde Rød-Larsens oversettelse, trekker Thomsen opp linjene i forfatterskapet og i livet. 16 år gammel flyttet han fra halvøya Stevns på Skjelland til Store Kongensgade i København, et skifte som ble grunnleggende for skrivingen hans. Den litterære memoaren utforsker oppveksten med en psykisk syk mor og et sviktende behandlingstilbud, lysten til å skrive og hvor den kommer fra, og frykten for sykdom og alderdom. Og selvfølgelig: kjærligheten til storbyen og året i Store Kongensgate som forandret alt.

En av Thomsens mange norske tilhengere er poeten Kjersti Bjørkmo, som stadig vender tilbake til diktene hans til inspirasjon. Nå møtes de til samtale om poesi og poetikk, psykiatri og et liv i skrift.