Den tibetanske dødeboken 1

Den tibetanske dødeboken

bookmark

Med samtaler om livet, døden og rommet imellom disse to

mandag 9. oktober 2023, kl. 18:00 til kl. 21:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Henrik Mathisen, Viggo Johansen, Vigdis Garbarek

Inngang: 350,-

Med utgangspunkt i Den tibetanske dødeboken vil Viggo Johansen, Vigdis Garbarek og Henrik Mathisen ha en samtale om livet, bevissthet og menneskets mulighet til bevissthetsutvikling. Hvordan er Dødeboken relevant i våre liv?

Den tibetanske dødeboken er blitt en klassiker i Vesten, både blant åndelig søkende mennesker og i akademia, etter at den første engelske oversettelsen kom i 1927. Kanskje bokens popularitet i Vesten kan forklares med menneskets evige fascinasjon for mysteriet rundt død. Dødeboken ser ved første øyekast ut til å ha et svar.

Blant tibetanerne er boken brukt som en veiledning som leses for den avdøde i det hinsidige. Temaet er åndelig oppvåkning. Boken beskriver buddhismens grunntanker rundt Bevissthets natur og menneskets indre Vei. I lys av innholdet kan boken derfor leses som en visdomstekst om livet, bevissthet og indre fordypning. Boken uttrykker seg i en tibetansk-buddhistisk språkdrakt, men peker på evige prinsipper, løst fra tid og kultur.

Henrik oversatte Den tibetanske dødeboken første gang i 2000 fra tibetansk til norsk, og i har 2022 gitt ut boken på nytt med ny innledning og en kommentar. Kommentaren er basert på ukentlige samtaler som har pågått over to år mellom Viggo, Vigdis, Henrik og noen til.

Det blir anledning for deltakere til å delta aktivt med innspill og spørsmål.

Klikk her for påmelding

Viggo, Vigdis og Henrik
Viggo Johansen har hovedfag i filosofi ved Universitetet i Oslo samt 3 års videreutdannelse i kognitiv terapi ved Sct. Hans Hospital i Roskilde, Danmark. Han har 28 års erfaring med mindfulness-meditasjon. Fire av disse årene levde han som buddhistmunk (1994-1998). Siden 2006 har han jobbet med endringsprosesser i grupper og med enkeltpersoner over hele Europa. Viggo har skrevet bøkene: Indre stillhet – å leve mindfulness (2013) og Stille vitne: mindfulness- meditasjon (2015).

Vigdis Garbarek hadde et skifte av bevissthet for 30 år siden. Dette har hun skrevet om i boken ”Vågestykket” (1996). Hun har også skrevet boken ”Veien til Deg Selv” (1992), en samling korte tekster som peker mot menneskets indre kjerne.
Vigdis’ tredje bok ”Samtale” er en dialog mellom en Mester og dennes elev. ”Samtale” gjør rede for menneskets sanne uttrykk. I hennes siste utgivelse, ”Veien” (2013), er disse tre tekstene samlet i én bok.

Henrik Mathisen har en mastergrad i tibetanske og buddhistiske studier ved Universitetet i Oslo, samt en treårig utdanning i fem element akupunktur fra School of Five Element Acupuncture i London. Han har 28 års erfaring med mindfulness og innsiktsmeditasjon. Tre av disse årene levde han som buddhistmunk (1995-1998).

I tillegg til oversettelse og utgivelse av Den tibetanske dødeboken, har Henrik oversatt boken Milarepa: Visdom fra Tibets store mester (2015) fra tibetansk til norsk, og skrevet boken Forstanden vandrer nordpå – tilstedeværelse i taoistisk livsvisdom (2017).