Norske forlag gir ut mye barne- og ungdomslitteratur, som, i den grad de blir anmeldt, ofte får gode, til svært gode tilbakemeldinger.
Likevel leser norske barn og unge mindre, og det rapporteres om et stort fall i leseglede i Norge sammenliknet med liknende land.
Den internasjonale lese-undersøkelsen PIRLS, som ble gjort i Norge i 2021, viste at norske tiåringer hadde lavest leseglede av samtlige 65 land som var med. Kun 13 prosent av norske tiåringer sier de liker godt å lese, mot gjennomsnittet på 42 prosent.
Hva har det å si at barne- og ungdomsbøkene får lite plass i mediene, og at barne- og ungdomsbokkritikk er fraværende i stadig flere aviser? Hvordan skal barn- og unge, og foreldrene som kjøper bøkene, finne bøker som passer dem?
Sammen med Norsk barne- og ungdomsforfattere (NBU) har Kritikerlaget invitert et knippe engasjerte debattanter til samtale om barne- og ungdomsbokkritikkens kår.
29. april 19.00 på Litteraturhuset i Oslo møtes Klassekampens barnebokansvarlige kritiker Silje Bekeng-Flemmen (som også er barnebok-forfatter), Dagbladets bokansvarlige Bendik Hansen, ungdomsbokforfatter og barnevernspedagog Neda Alaei, og forsker Tove Stjern Frønes fra Universitetet i Oslo. Hun har blant annet undersøkt elevers leseforståelse i nasjonale prøver og PISA siden 2007. NBU-leder Alexander Løken bidrar med tall og innsikter. Samtalen ledes av Mari Grydeland, kritiker i Aftenposten og barnebokforfatter.
Hvilket ansvar har aktørene i panelet selv for manglende leseglede, spør vi. Og hvordan kan vi få mer og bedre barne- og ungdomskritikk i norske medier – som når ut til foreldrene og målgruppen selv? Og har anmeldelser i det hele tatt noe å si for lesegleden til barn og unge?
Arrangementet er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.