Hva driver oss mennesker? Hva ligger bak våre handlinger? Hvordan kan vi forstå hverandre – og oss selv – på en måte som skaper et mer bærekraftig samfunn? Hvordan kan vi bygge et samfunn der mennesker får rom til å være seg selv, oppleve reell ytringsfrihet, og utvikle sitt fulle potensial?
Hva skjer når vi mister evnen til å lytte til hverandre?
Vi lever i en tid preget av uro og psykiske påkjenninger, det er berøringsangst for følelser, der stramme rammer kveler kreativitet og hvor innovasjon etterspørres, men forutsetningene for å skape fjernes. Vi skal leve «effektive liv», kreative fag er i stor grad fjernet fra skolen og viktige yrkesgrupper innen utdanning og helse opplever omsorgstretthet. Samfunnet roper etter løsninger – på utenforskap, psykisk uhelse og et stadig mer polarisert debattklima. Vi snakker om inkludering, tilhørighet og samskaping, men hvordan får vi det til?
Hvordan påvirker oppvekstsvilkår menneskers evne til å samhandle som voksne?
Gjennom denne konferansen på Litteraturhuset setter vi søkelyset på samfunnets utfordringer gjennom et psykisk helse-perspektiv. Vi tar utgangspunkt i den nylig utgitte boka Når mennesker møtes, som viser hvordan vi kan forstå individ og samfunn gjennom praksisfortellinger og psykologiske perspektiver. Med inspirasjon fra faget psykodrama ser vi på mennesker som individuelle og skapende mennesker. Vi vil belyse hvordan fellesskapet og grupper fremmer eller hemmer våre ressurser.
I løpet av dagen vil vi dykke ned i temaer som empati, konfliktforståelse, menneskets indre drivkrefter og gruppens betydning for selvutvikling og samfunnsutvikling.
Hvordan kan hver enkelt av oss bidra til fred – i oss selv, med relasjoner og i verden?
Hvordan bygger vi en kultur preget av innsikt, forståelse og reell dialog?
Hvordan kan lærere og fagpersoner innen helse oppleve å bli hørt?
Arrangementet ledes av forfatter og tidligere NRK-journalist Christian Borch og inkluderer bidrag fra professor Arne Johan Vetlesen, foredragsholder og spesialist i klinisk psykologi Birgit Valle og flere. Det blir filosofiske refleksjoner, dialog, praksisfortellinger fra ulike deler av samfunnet med visning av utvalgte metodikker, og kulturelle innslag av Geirr Johanson
En enkel lunsj serveres, og det blir tid til samtale over kaffe og te.
Velkommen til en dag for innsikt, ytrings mot og samskaping!
- Christian Borch har arbeidet som utenriksreporter i mer enn femti år, de siste 40 av dem i NRK med Dagsrevyen og Urix som base. Han var reisende korrespondent i 25 år, og nyhetsanker i Dagsrevyen i 10. Han var medlem av Regjeringens Nedrustningsutvalg i ti år, har skrevet 18 bøker og mottatt en rekke utmerkelser - bl.a. Gullruten som Norges beste nyhetsanker.
- Arne Johan Vetlesen er filosof (https://snl.no/filosofi)iprofessor, kjent for sin tverrfaglige tilnærming til filosofiske problemstillinger innen spesielt etikk (https://snl.no/etikk) og sosialfilosofi (https://snl.no/sosialfilosofi). Vetlesen har arbeidet med betydningen av følelser i moral (https://snl.no/moral), nærhetsetikk, dydsetikk (https://snl.no/dydsetikk), menneskelig ondskap og folkemord som Holocaust og etnisk rensing i Bosnia. Han har også skrevet flere bøker om blant annet naturfilosofi, dyreetikk og miljøspørsmål.
- Birgit Valla er initiativtaker til Mad in Norway. Hun er utdannet psykolog, og er spesialist i klinisk psykologi. Hun har lang erfaring med å holde foredrag og undervisning innen psykisk helsefeltet om hvordan man kan jobbe systematisk med tilbakemeldinger for å utvikle tjenester og terapeuter. Frem til september 2019 ledet hun Stangehjelpa i Stange kommune. Hun har skrevet artikler, kronikker og avisinnlegg. Hun er forfatter av bøkene Videre og Hjelp som hjelper.