Erindringens forfatterFoto: Catherine Hélie © Editions Gallimard

Erindringens forfatter

bookmark

Annie Ernaux og Sandra Lillebø

onsdag 17. august 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00 – Utsolgt / Fullt

Sal: Universitetets aula (Karl Johans gate 47)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 200,-Student 150,-

NB! På grunn av stor interesse, er arrangementet flyttet til Universitetets aula.

Når jeg leser Proust eller Mauriac, kan jeg ikke tro at de skriver om samme periode som da far var barn. Hans ramme var middelalderen.
Fra Far, Annie Ernaux

En ulovlig abort. Et svart-hvitt-bilde av en avgangselev. Et par som starter kafé i håp om å forlate arbeiderklassen for et bedre liv. Bøkene til Annie Ernaux betegnes som selvbiografiske, og viser også hvordan det personlige er politisk: Gjennom det individuelle viser hun både klasseskiller og samfunnsutviklingen, og skildrer kollektive erfaringer og kvinnens stilling gjennom det siste århundret.

Den doble klassebevisstheten står sentralt i Ernaux’ erfaring og forfatterskap, og hun har omtalt seg selv som «klasse-emigrant». I flere bøker har hun skildret både foreldrenes og egen klassereise. For ikke å fremmedgjøre lesere fra arbeiderklassen har hun utviklet en særegen skrivestil, preget av et økonomisk og usentimentalt språk som ligger tett på dagligtalen.

Annie Ernaux har mer enn 20 utgivelser bak seg, og har vunnet en rekke litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet Prix Marguerite Duras, Prix de la langue française, Prix Formentor og Strega European Prize.

I dag regnes hun som en av Frankrikes fremste samtidsforfatterne, og løftes fram som en viktig inspirasjonskilde av en rekke forfattere, deriblant Edouard Louis, Deborah Levy og Linn Ullmann. I Norge har hun for alvor nådd ut til lesere de siste årene, med bøker som En kvinne, Hendelsen og Årene (til norsk ved Henninge Margrethe Solberg). Nå er hun aktuell med utgivelsen Den unge mannen.

En av dem som har bidratt sterkt til å løfte Ernaux’ forfatterskap i Norge, er forfatter Sandra Lillebø. Nå møter hun Ernaux til samtale om hennes forfatterskap og skrivende liv, på forfatterens første Norgesbesøk.

Samtalen vil foregå på fransk og bli tolket til norsk.