Et blaff av demokrati? Ti år etter den arabiske våren 2Foto: Gigi Ibrahim

Et blaff av demokrati? Ti år etter den arabiske våren

bookmark

Amal Wahab, Rana Issa og Sirianne Dahlum

onsdag 20. oktober 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

I 2011 spredte demonstrasjonene og kravene om demokrati seg fra land til land i Midtøsten. Presset på regimene økte, og flere diktatorer falt.

Ti år senere har situasjonen gått fra vondt til verre i nesten alle landene som var del av den «arabiske våren». Land som Syria, Libya og Jemen er fortsatt preget av krig og konflikt, og i Egypt sitter mer enn 60 000 politiske opposisjonelle fengslet. Hvordan havnet vi her?

Demokratibevegelser får mindre gjennomslag i dag enn tidligere, har statsviter Sirianne Dahlum funnet i sin forskning. Også i Europa beveger flere land seg i mer autoritær retning. Hva betyr denne utviklingen for demokratier verden over, og for håpet om fungerende demokratier i Midtøsten?

Rana Issa er styremedlem i Masahat – Open spaces for Arab culture in exile, og har i en årrekke engasjert seg i spørsmål knyttet til blant annet Syria, Libanon og Palestina.

Amal Wahab er utenriksjournalist i Klassekampen, der hun blant annet har dekket den arabiske våren.

Sirianne Dahlum er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

På Litteraturhuset møtes de tre til samtale om tilstanden i landene som var del av den arabiske våren, og om demokratiets framtid.

I høst ser Litteraturhuset nærmere på situasjonen i Midtøsten, ti år etter den arabiske våren.