Barns matopplevelseFoto: Joe Urrutia/Nofima

Matopplevelser, smak og miljø

bookmark

mandag 23. september 2019, kl. 13:00 til kl. 16:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: NOFIMA

Inngang: Gratis med påmelding

EU-prosjektet Edulia ønsker å bidra til at barn spiser sunnere, og inviterer til seminar om hvilken betydning smak og miljø har for matopplevelsen hos barn.

Vi ønsker å rette søkelyset mot hvordan barns valg og preferanser påvirkes av maten (smak og tekstur), smakssensitivitet, miljø, opplæring og politikk.

Dere vil få høre om blant annet:

  • Hva som styrer barns smakspreferanser
  • Hvilken betydning foreldrene har
  • Hvorvidt teksturen påvirker hvor mye man spiser
  • Hva som er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg.

Arrangementet inngår i Forskningsdagene 2019, og deltakelse er gratis.

 

Program

Start kl. 13.00

Sykt søtt av Frida Felicia Vennerød Diesen, forsker ved NIFU

Foreldrenes rolle i barns smakspreferanser av Valérie Almli, seniorforsker i Nofima

Foredrag fra to av Edulias unge forskere (foredragene holdes på engelsk):

Importance of sensory sensitivity for food perception among children (preadolescents) av stipendiat Ervina i Nofima og NMBU

New methodologies for studying intrinsic and extrinsic parameters influencing children’s food choice (preadolescents) av stipendiat Martina Galler i Nofima og NMBU

Pause

Kl. 14.30

Is it the texture or is it the flavour? av Paula Varela-Tomasco, seniorforsker i Nofima (foredrag holdes på engelsk)

CO-CREATE – hva er viktig for at ungdom skal ta gode helsevalg av Therese Bakke, Prosjektleder ved Folkehelseinstituttet

En norsk smaksskole av Einar Risvik, seniorforsker i Nofima

Slutt kl. 16.00

 

Fakta om Edulia

Edulia er en del av Marie Curie Training Network, finansiert av EU gjennom Horisont 2020. Programmet ledes av Nofima. Deltakerne i programmet er alle internasjonalt anerkjente miljøer. Edulia er et nettverk for forskningsutdanning med til sammen 11 stipendiater fordelt i fem ulike land. To av disse jobber på Nofima og vil presentere foreløpige resultater fra sitt arbeid.

Deltakere i prosjektet: Fire universitet: Universitetet i Firenze (Italia), Wageningen Universitet (Nederland), Aarhus Universitet (Danmark) og Universidad de la República i Uruguay. Av forskningsinstitutt deltar i tillegg til Nofima også INRA og Institut Paul Bocuse Research Centre begge i Frankrike og Folkehelseinstituttet. Matprodusenter: Tine, Arla, Samontana (Italia) samt Elior og Diana (begge Frankrike).