Glemte konflikter: Sudan og Sør-Sudan 1ill.: Wikimedia Commons

Glemte konflikter: Sudan og Sør-Sudan

bookmark

Lørdagsforedrag ved Øystein H. Rolandsen

lørdag 3. mars 2018, kl. 15:00 til kl. 16:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 12:13

12:13

Krigen i Sør-Sudan var i 1980- og 90-årene kanskje den verste av Afrikas konflikter. Etter en fredsprosess hvor Norge var sterkt involvert, rev Sør-Sudan seg løs fra Sudan og opprettet en selvstendig stat. I 2013 startet en ny borgerkrig i Sør-Sudan. Øystein H. Rolandsen er historiker og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO og vil fortelle om Sudans historie og årsakene bak konflikten i nyere tid. Foredraget fant sted 3. mars 2018.

Krigen i Sør-Sudan var i 1980- og 90-årene kanskje den verste av Afrikas konflikter. Etter en fredsprosess hvor Norge var sterkt involvert, rev Sør-Sudan seg løs fra Sudan og opprettet en selvstendig stat. I 2013 startet en ny borgerkrig i Sør-Sudan, som har forårsaket hungersnød og økonomisk kollaps, og drevet mange mennesker på flukt.

Hva er drivkreftene bak disse konfliktene, og hvorfor er det så vanskelig å finne varige løsninger? I hvor stor grad handler konflikten om religion og kulturelle skillelinjer? Hvor mye dreier seg om områdets rike oljeforekomster, hvor også vestlige land og Kina har interesser? Står næringslivsinteressene i veien for ønsket om fred? Eller må skylden for krigen legges på de norske fredsmeglerne?

Øystein H. Rolandsen er historiker og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, PRIO. Han vil fortelle om Sudans historie og årsakene bak konflikten i nyere tid, i det tredje av fire lørdagsforedrag i Litteraturhusets serie om glemte konflikter for dummies.