Hjemmefrontens likvidasjoner

Hvem drepte, og hvem ble drept? Er likvidasjoner et legitimt kampmiddel?

Icon of a placeWergeland

Svart hvitt bilde av et rom med møbler
Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

Jo lenger den nazistiske okkupasjonen varte, desto hyppigere gjennomførte motstandsbevegelsen likvidasjoner av personer som arbeidet for okkupasjonsmakten. De ble vurdert som så skadelige for frihetskampen at de måtte bøte med livet.

Likvidasjoner var lenge tabu for okkupasjonshistorikere, og fenomenet ble gjenstand for spekulative framstillinger. I 1999 utga derfor Arnfinn Moland den første historiefaglige studien av fenomenet, med tittelen Over Grensen?, publisert på nytt i 2011. Senere har to bøker om samme tema kommet ut: Eirik Veums De kalte dem rottejegere (2022) og Eivind Sæthers De likviderte (2023).

Alle bøkene kaster lys over motstandsbevegelsens likvidasjoner, og gir oss til sammen god innsikt. Vi har invitert de tre forfatterne til å foredra om ulike sider av det omstridte temaet:

·Arnfinn Moland innleder om likvidasjoner og hvordan kampmiddelet kan forstås i en krigshistorisk, juridisk og motstandspolitisk kontekst.

·Eirik Veum ser nærmere på de som ble drept: Hvem var de, hvorfor ble de attentat-mål og hvordan ble de likvidert?

·Eivind Sæther går tett inn på noen av de som utførte likvidasjoner, og formidler gjennom deres historier noe av det de opplevde, både under og etter krigen.

Deretter vil de tre forfatterne samtale om Hjemmefrontens bruk av likvidasjoner som kampmiddel, og ikke minst om hvordan ettertiden har behandlet fenomenet. Til slutt åpner vi for spørsmål fra salen.

Norges Hjemmefrontmuseum står for servering av kaffe/lunsj under seminaret

Program

  • 10:00-10:05: Velkommen v/Lars Rowe, Norges Hjemmefrontmuseum
  • 10:05-10:35: Arnfinn Moland: Likvidasjoner utført av Hjemmefronten: Fenomen, fortielse, forfalskning og forskning
  • 10:40-11:10: Eirik Veum: Hvem ble likvidert?
  • 11:15-11:45: Eivind Sæther: Hvem likviderte?
  • 11:45-12:15: Lunsj (lett servering til alle påmeldte)
  • 12:15-13:00: Panelsamtale mellom de tre innlederne (moderator: Lars Rowe)
  • 13:00-13:30: Spørsmål fra salen

Bidragsytere:

Arnfinn Moland, cand. philol fra Universitetet i Oslo, med historie hovedfag. Fra 1991 forsker ved Norges Hjemmefrontmuseum, som han senere ledet fra 1995 til 2015. Moland har skrevet og formidlet okkupasjonshistorie til et bredt publikum over lang tid. Boken Over Grensen? Hjemmefrontens likvidasjoner under den tyske okkupasjonen av Norge 1940-1945 kom først ut i 1999, og ble publisert på nytt i 2011. Sammen med Petter Ringen Johannesen vil han høsten 2024 utgi en biografi om Gunnar Sønsteby.

Eirik Veum, tidligere journalist og vaktsjef i NRKs nyhetsavdeling, arbeider nå som seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste. Han har forfattet flere okkupasjonshistoriske bøker, derunder De kalte dem rottejegere: Likvidasjonene utført av motstandsbevegelsen i Norge under andre verdenskrig (2022) og den trebindssterke framstillingen Nådeløse nordmenn (2012-2014), som tar for seg Statspolitiet, Hirden og Gestapo.

Eivind Sæther har master i historie fra Universitetet i Oslo og har en lang karriere som frilansjournalist og portrettør. Sæther vant i 2012 «Den store journalistprisen», og arbeider i dag for Dagens Næringsliv. Han har skrevet boken De likviderte: Historien om «rottearbeidet» under andre verdenskrig (2023).

Arrangementet er gratis med påmelding.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!