Hvem har rett en framtid?

Klimarettferdighet, likestilling og avkolonisering

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Klimarettferdighet, likestilling og avkolonisering

Hele menneskeheten styrer mot en varmere og mer ubeboelig klode, men vi er ikke alle i same båt. Avhengig av hvor i verden du bor, hvilket kjønn du har og hva slags liv du lever, kan kampen for en framtid se veldig forskjellig ut.

For mange urfolk, som Sør-Afrikanske Nonhle Mbuthuma, er kampen for deres leveområder og tradisjonelle levesett en kamp i motbakke mot store og mektige selskaper, en kamp med eget liv som innsats. Hva er forskjellen fra tidligere generasjoners kamp mot sine koloniherrer for retten til de samme leveområdene?

Sør-Afrikansk historie kan ikke deles opp i atskilte kapitler som apartheid-stat etterfulgt av regnbuenasjon, ifølge forfatteren Masande Ntshanga, men heller en sammenhengende linje, der man enkelt kan forestille seg dystopiske framtid gjennom dets historiske fortid. I bøkene sine utforsker Ntshanga hvordan apartheid formet og stadig former det sør-afrikanske samfunnet, og ved hjelp av spekulativ fiksjon utforsker han den dystopiske framtiden der landet er på vei.

Gjennom sin banebrytende romantrilogi har Tsitsi Dangarembga skildret hjemlandet sitt fra det koloniale Rhodesia fram til et fritt og uavhengig Zimbabwe, ved å følge ungjenta Tambu gjennom tiårene, fra hennes kamp for skolegang til en desillusjonert ansatt innen øko-turisme i den nye nasjonen. Da Dangarembga nylig ble arrestert og dømt etter å ha deltatt i en fredelig demonstrasjon, ble det tydelig hvor langt Zimbabwe er fra å være et fritt land.

De tre hovedgjestene i dette programmet bruker både ord og handling for å vise oss hvordan fortid og framtid henger sammen, og at det er opp til oss hvordan den framtiden vil se ut, og hvem som får leve der.

Programmet er støttet av NORAD.

Litteraturhuset

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!