Ingen vei tilbakeFoto: Alice Joulot

Ingen vei tilbake

bookmark

David Diop og Elise Dybvig

torsdag 27. oktober 2022, kl. 20:00 til kl. 21:00

Sal: Berner (u. et)

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

En franskmann som lærer seg språket wolof og møter menneskene og kulturen i det koloniserte Senegal med nysgjerrighet og åpenhet, var ikke akkurat dagligdags på 1700-tallet. Men så var ikke botanikeren Michel Adanson (1727-1806) helt som franskmenn flest.

Adansons liv og reisen til Senegal er utgangspunktet David Diop har diktet videre på i romanen Slaveporten (til norsk ved Tom Lotherington). Etter Adansons død oppdager datteren hans en skrivebok der faren forteller sannheten om reisen til Senegal – en reise som viser seg å inneholde langt mer enn studier av planter. Her kommer tett på senegalesernes liv, han opplever slavehandelens brutalitet på nært hold, og møter sitt livs store kjærlighet. Med historiske kilder i bunn gir Diop leseren en frisk og ny inngang til en sentral periode i afrikansk og europeisk historie.

Fransk-senegalesiske David Diop er professor i litteratur, og spesialiserer seg på fransk og frankofon litteratur fra 1700-tallet. Diop er forfatter av en rekke romaner, og i 2021 mottok han den gjeve internasjonale Booker-prisen for romanen Om natten er alt blod svart. Også her danner forholdet mellom kolonisert og kolonimakt en ramme for fortellingen.

På Litteraturhuset møter Diop journalist i Morgenbladet, Elise Dybvig, til samtale om å lage fiksjon av virkelige hendelser, og hvordan koloniseringen og slavehandelen i Senegal kan bearbeides litterært.

Samtalen vil foregå på fransk med tolking til norsk.

Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur er støttet av NORAD.