Kok en bokorm: Portugals verdenskjøkken

En kulinarisk reise i fotsporene til Portugals oppdager Henrik Sjøfareren, med Erika Fatland og Andreas Liebe Delsett.

Icon of a placeSkram

Bildet viser Erika Fatland, bacalao og Andreas Liebe Delsett
Foto: Agnete Brun (Fatland), Sigurd Fandango (Delsett)

Historien til maten vi spiser henger tett sammen med kulturmøter og kreativitet, så vel som kolonisering og økonomiske forhold. Det portugisiske koloniriket strakte seg fra Kapp Verde til Goa, fra Nagasaki til Amazonas, og brakte en rekke råvarer, retter og teknikker til Europa, så vel som fra Europa og til landene de koloniserte. Den portugisiske sjøfarten la grunnlaget for framveksten av en global handelskapitalisme som har formet matkulturer verden over.

Erika Fatland er Norges fremste forfatter av litterære reiseskildringer, og i høst aktuell med boka Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium. Nå tar hun oss med på en kulinarisk og historisk reise gjennom verdens eldste imperium, krydret med historier og anekdoter fra hennes egen reisevei mellom rettene. Med seg på kjøkkenet og til å fortelle, har hun Andreas Liebe Delsett,matskribent og forfatter av blant annet bøkene Kjøkkenveien og Den vanskelige maten. Han jobber for tiden med en bok om Sør-Afrikas nyere historie, et land der det portugisiske kjøkken har fått en uventet posisjon.

Dette arrangementet er en del av Norsk sakprosafestival 2024. Se fullt program for festivalen her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!