Historien til maten vi spiser henger tett sammen med kulturmøter og kreativitet, så vel som kolonisering og økonomiske forhold. Det portugisiske koloniriket strakte seg fra Kapp Verde til Goa, fra Nagasaki til Amazonas, og brakte en rekke råvarer, retter og teknikker til Europa, så vel som fra Europa og til landene de koloniserte. Den portugisiske sjøfarten la grunnlaget for framveksten av en global handelskapitalisme som har formet matkulturer verden over.
Erika Fatland er Norges fremste forfatter av litterære reiseskildringer, og i høst aktuell med boka Sjøfareren. En reise gjennom Portugals tapte imperium. Nå tar hun oss med på en kulinarisk og historisk reise gjennom verdens eldste imperium, krydret med historier og anekdoter fra hennes egen reisevei mellom rettene. Med seg på kjøkkenet og til å fortelle, har hun Andreas Liebe Delsett, matskribent og forfatter av blant annet bøkene Kjøkkenveien og Den vanskelige maten. Han jobber for tiden med en bok om Sør-Afrikas nyere historie, et land der det portugisiske kjøkken har fått en uventet posisjon.
Meny:
Velkomstdrikk: Jaume Serra Brut Cava / Alkoholfritt: Himmelstund
Pao de queso med fermentert chili og honning
Sashimi av kveite med ponzu
Boulinhos de bacalahou med chilimajones
Balholm Håndverkcider av Eple / Alkoholfritt: Røros Rabarbra
……….
Gambas peri-peri med toastet brød
Soalheiro Alvarinho Vinho Verde / Alkoholfritt: Aass Uten pils
………
Goansk fiskecurry
Calles Jazz Riesling / Alkoholfritt: Ringi Eplemost
……..
Macau-pudding
Porto Niepoort Late Bottled Vintage / Alkoholfritt: Fentimans Ingefærøl
Kaffe
Dette arrangementet er en del av Norsk sakprosafestival 2024. Se fullt program for festivalen her.