Kors på halsen 1Foto: Shelby Graham

Kors på halsen

bookmark

Jonathan Franzen i samtale med Preben Jordal

torsdag 22. september 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00 – Utsolgt / Fullt

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

«For en jævla familie»

Det er lille julaften 1971, og familien Hildebrandt går i oppløsning. Alle i familien har hver sine tanker, drømmer og problemer, men sliter med å bli tatt på alvor som selvstendige mennesker. De lyver for hverandre, og maskerer sin selvopptatthet med formålstjenlige passasjer fra Bibelen og ektefølt, men naivt samfunnsarbeid, i troen om at de er gode mennesker. Men hva vil det si virkelig å bry seg om andre?

Med Korsveien (til norsk ved Monica Carlsen) har Jonathan Franzen igjen bevist at han hører hjemme i rekken av USAs største forfattere, og som fanebærer for den psykologiske ensemble-romanen. Med et rikt familieportrett tegner Franzen et bilde av et Amerika i forandring. Landet som for mange mistet sin uskyld under Vietnamkrigen, står her i sentrum av en dragkamp mellom religion og moralisme, krig og pasifisme, enfold og mangfold. I det som er første del av en varslet trilogi, er Korsveien tung med stor sosial så vel som personlig dybde, og hylles av anmeldere som kanskje hans beste bok så langt.

Til å samtale med Franzen kommer litteraturkritiker, oversetter og fungerende leder for Kritikerlaget, Preben Jordal. Han har fulgt Franzens forfatterskap med iver og glede siden braksuksessen Korrigeringer i 2001, og har selv oversatt essaysamlingen Slutten på jordens ende (2019). Nå møter han Franzen til samtale om Korsveien.

Samtalen vil foregå på engelsk.