Land of the free
Hanya Yanagihara og Marte Spurkland
Amerikanske Hanya Yanagihara ble hyllet av kritikere og lesere verden over for praktverket Et lite liv. Boka ble kortlistet til både Man Booker-prisen og National Book Award i USA. Når hun nå, sju år senere, er tilbake med en ny roman, er den både like omfangsrik og like rystende vakker og vond. Men lerretet hun spenner opp, er langt større.
Til paradis består av tre deler som alle er forbundet med det samme bygget på Washington Square i New York, i tre ulike århundrer. Vi tas med til et alternativt New York på 1890-tallet der likekjønnet ekteskap er tillatt, til 1990-tallet og et par som lever i skyggen av AIDS-epidemien, og til 2090-tallet, til et pandemi-herjet og autoritært New York som kan minne om Margaret Atwoods Gilead. Alle tre delene kretser om temaer som utenforskap og kjærlighet, og trygghet satt opp mot frihet, med et særlig blikk for forholdene for seksuelle og etniske minoriteter.
Hvordan påvirker samfunnets politiske rammer livet til enkeltmennesker? Og hvor mye frihet er vi villige til å gi avkall på i møte med en krise?
En av dem som har lest Yanagihara med stor entusiasme, er journalist og forfatter Marte Spurkland. Hun er selv aktuell med boka Ut av krisen, der hun har fulgt et utvalg mennesker som under koronapandemien har opplevd livsomveltende kriser. Nå møter hun Hanya Yanagihara på Litteraturhuset, på forfatterens første Norgesbesøk.