Lansering: Bomber over Oslo

Bombingen av Victoria terrasse krevde 79 nordmenns liv. En ny bok stiller kritiske spørsmål.

Icon of a placeBerner

Icon of an id badge

Arrangert avEystein Halle

Icon of a ticket

Gratis

Opprydding etter bombing
Foto: ukjent fotograf/Marius Hermansens bildesamling

Nyttårsaften 1944 ved halv tolv-tiden gjallet luftvernsirenene over Oslo. Det var for sent: Britiske fly var alt på vei inn over byen, og bombene kom hvinende. En av dem slo ned, spratt til værs igjen og eksploderte i luften - rett over en trikk med mer enn 40 mennesker om bord. Det mislykkede flyangrepet på Gestapo-hovedkvarteret i Victoria terrasse kostet til sammen 79 tilfeldige nordmenn livet, noe som utgjør det nest største tapet av norske liv under noe flyangrep i okkupasjonsårene. Mens andre mål i Norge ble bombet fordi våre allierte så på dem som militært viktige, ble angrepet på Victoria terrasse utført utelukkende fordi den norske motstandsbevegelsen ba om det. Sammenlignet med andre krigshendelser har dette flyangrepet likevel vært lite omtalt i ettertid, og det har ikke vært noen diskusjon rundt nødvendigheten av å bombe Victoria terrasse.

Boken "Bomber over Oslo – det fatale flyangrepet på Victoria terrasse nyttårsaften 1944" bygger på et stort antall bøker, øyenvitneskildringer og dokumenter, og forteller historien om denne katastrofen slik den aldri har vært fortalt før. Her kan man lese om Jens Chr. Hauge, som formidlet angrepsønsket til den norske overkommandoen i London, før han i et brev sendt tidlig i 1945 nærmest benektet ethvert ansvar for det katastrofale resultatet. Om general Hansteen, nestkommanderende ved den norske overkommandoen, som overtalte London-regjeringens forsvarsminister Oscar Torp til å støtte angrepsplanene – selv om Hansteen selv hadde prøvd å hindre flyangrep på langt viktigere mål i Norge. Om Jens Book-Jensen, som reddet livet til en av sine Chat Noir-kolleger mens bombene slo ned, og en rekke andre kjente og ukjente mennesker som på ulike vis fikk livet sitt endret i disse få, men skjebnesvangre øyeblikkene.

Boken kritiserer den etablerte historieskrivningen, og avviser påstanden om at angrepet skal ha vært nødvendig for å hindre en omfattende opprulling av hjemmefrontledelsen. Hovedkonklusjonen er at Hjemmefronten og deres støttespillere i London gikk inn for en operasjon som alt på forhånd fremsto som svært farlig for sivilbefolkningen, samtidig som resultatene som kunne oppnås ville være beskjedne.

Et spørsmål som melder seg, er om denne hendelsen med sin spesielle forhistorie og sine dramatiske konsekvenser er blitt neglisjert eller bortforklart av historieskrivningen. Har dette flyangrepet ikke passet inn i de dominerende fortellingene om Norges krig, der det alltid har vært okkupasjonsmakten som har fått skylden for ulykkene som rammet det norske folk?

Under lanseringen vil forfatter Eystein Halle presentere hovedinnholdet og funnene i boken, og det vil også bli plass til noe "ekstramateriale" som av ulike grunner ikke fikk plass i boken. I tillegg vil forfatteren si noen ord om utfordringene knyttet til å skrive og utgi en kontroversiell bok om norsk okkupasjonshistorie, og hvilken relevans historien om krigens siste nyttårsaften kan ha i dagens verden.

Boken utgis på Svein Sandnes Bokforlag, og kan kjøpes i Litteraturhusets bokhandel. Forfatteren kan kontaktes direkte på eysteinhalle.at.gmail.com.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Berner?

Dette arrangementet finner sted i Berner. Berner-kjelleren er en mellomstor sal i underetasjen på Litteraturhuset.

Bilde av salen Berner i kjelleren på Litteraturhuset, med et portrett av Mia Berner på veggen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!