Norsk jul

Norsk jul

bookmark

En mangfoldig virkelighet

søndag 27. november 2022, kl. 13:00 til kl. 15:00

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Human-Etisk Forbund

Inngang: Gratis - Ingen påmelding

Hvordan feires jul i Norge? Hva inneholder julen? Hva sier symbolene og tradisjonene? Hvordan kan julen feires, markeres, eller gås forbi? Er det noen som “eier” julen?

Disse spørsmålene kan ha mange forskjellige svar, alt etter som hvem den stilles til. Det som er sikkert at en dyptgående samtale om julen vil berøre historie og teologi, livssyn og tradisjon, men også identitet og mangfold. I det flerreligiøse Norge feires og markeres jul på forskjellige vis, med mangfoldige fortellinger om hvorfor nettopp slik feirer eller markeres høytiden.

Første søndag i advent skal muslimen, humanisten, og den kristne snakke sammen om det som er en av de største markeringene gjennom året i Norge. I samtalen skal Elisabeth Thorsen, Christian Lomsdalen og Amina Sijecic Sleimovic sammen utforske denne tradisjonen.

Det blir mulig å følge dette arrangementet fysisk på Litteraturhuset i Oslo eller digitalt. Dette arrangementet er for det fysiske oppmøtet. Det digitale arrangementet finner du her: https://www.facebook.com/events/486771300006089.

Amina Sijecic Selimovic er utdannet lektor ved Universitet i Oslo med master i Religion og samfunn fra Det teologiske fakultet. Selimovic har arbeidet som lektor i KRLE på ungdomstrinnet og RLE i videregående skole, og er nå universitetslektor i interreligiøse studier og stipendiat i islamske studier ved UiO. I forskningen fokuserer hun på islam og muslimske praksiser i samtiden, samt muslimsk-kristen interaksjon i Norge og på Balkan. Hun er også styreleder i Hikmah-huset.

Elisabeth Thorsen har 30 års erfaring som prest. De siste 20 årene har hun hatt sitt daglige virke ved Oslo domkirke. Som ledende domkirkeprest har hun arbeidet for at byens hovedkirke skal være åpen og tilgjengelig for alle som søker den. Hun har hatt ansvar for store prosjekter knyttet til kunst, kultur, debatt og samfunnsliv, og hun har ledet domkirkens visjons og kommunikasjonsarbeid. I 2021 ga hun ut romanen “Komposisjoner av lys”.

Christian Lomsdalen er leder i Human-Etisk Forbund og har vært det siden september 2021. Ved siden av dette er Christian lærer i samfunnsfagene og religionsfaget videregående skole. I dag er han stipendiat ved Universitetet i Bergen, ved i Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap hvor han forsker på religion i skolen.

Arrangementet gjennomføres i Litteraturhuset i Oslo, i rommet Nedjma. Det er gratis og åpent for alle, uansett tros- og livssynsbakgrunn og -tilhørighet. Det er mulighet for å kjøpe noe godt å spise eller drikke i restauranten i Litteraturhuset i forbindelse med arrangementet.

Har du noen spørsmål, ta kontakt med Christian Lomsdalen på christian.lomsdalen@human.no.