MinnelinjerFoto: Kristin Svanæs-Soot

Ny dato: Minnelinjer

bookmark

Linn Ullmann og Klaus Rothstein

onsdag 18. mai 2022, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Billettene er nå utsolgt, men det er fremdeles mulig å kjøpe billett til videooverføring i annen sal på huset.

Hvordan skriver man sannferdig litteratur fra glemte minner? Og hvordan endrer tiden synet på hvem man var den gang da? Linn Ullmanns to seneste romaner, De urolige (2015) og Jente, 1983 (2021) skiller seg fra hennes tidligere utgivelser ved en klart sjangerovereskridende tilnærming til det selvbiografiske. Ullmann har varslet at dette er de to første romanene i en planlagt trilogi.

I fjorårets kritikerroste Jente, 1983 fortsetter Ullmann sin utforskning av hukommelsens dikteriske kraft. Hun trekker opp linjene som binder et livsløp sammen i en rå og naken fortelling som finner sted i Oslo, New York og Paris, i en sjangeroverskridende utforskning av makt og avmakt, begjær og skam.

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og debuterte i 1998 med romanen Før du sovner. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet P2-lytternes romanpris, Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen og Doblougprisen for sitt samlede forfatterskap, og er oversatt til 20 språk. Ullmann er blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris to ganger, for både De urolige og Jente, 1983. I mai 2022 er hun festspilldikter i Bergen. Under pandemiens lockdown sto hun bak den internasjonale samtale-podkasten How to proceed sammen med Litteraturhuset. Med sin syvende roman befester Ullmann sin posisjon som en av Nordens aller viktigste forfatterstemmer.

På Litteraturhuset møter Ullmann den anerkjente danske kritikeren, forfatteren og kulturjournalisten Klaus Rothstein. Han skriver blant annet for Weekendavisen og leder litteratur- og musikkprogrammet «Mesterværker» i Danmarks Radio. Nå møter han Ullmann til samtale om skriving og lesing, minner, begjær og raseri.