OvervåkingskapitalismenFoto: Forlaget

Overvåkingskapitalismen

bookmark

Et møte med Shoshana Zuboff

torsdag 22. oktober 2020, kl. 19:00 til kl. 20:20

Sal: Wergeland

Arrangør: Spartacus

Inngang: Gratisbilletter legges ut 18.10 kl. 12.00

Følg arrangementet live på YouTube her

Shoshana Zuboff er Harvard-professoren som har varslet en hel verden om hvordan den viltvoksende overvåkingskapitalismen truer frihet og demokrati. Men hva er egentlig “overvåkingskapitalisme”?

Torsdag 22.10 kan du høre henne i en eksklusiv samtale med Mareile Kaufmann.

Med sine “gratis” tjenester har giganter som Google og Facebook gitt oss et tilbud vi ikke kunne takke nei til. Til gjengjeld forsyner de seg med enorme mengder data om vår oppførsel og preferanser, som de ganske uforstyrret selger videre til høystbydende. Det er dette Zuboff kaller overvåkingskapitalisme, et fenomen som truer med å omforme samfunnet like mye som den industrielle revolusjonen gjorde på 1800-tallet. I overvåkingskapitalismens tid er vi ikke bare konsumenter, vi utgjør selve råvaren. Den skjulte og sofistikerte bruken av dataene våre gir oss ikke bare skreddersydd innhold og reklame. Den er blitt et verktøy til å forutsi og påvirke vår atferd, både som kunder, borgere og velgere. Og den utgjør en mektig trussel mot så vel demokratiet som vår personlige frihet.

Zuboffs monumentale bok the Age of Surveillance Capitalism har åpnet øynene til mennesker verden over, og er nå oversatt til norsk. Professoren er med på videolink fra Harvard, og vil før samtalen gi en kort introduksjon til denne usynlige, men høyst reelle trusselen mot vår personlige frihet.
Gå ikke glipp av møtet med en av de viktigste stemmene i vår tid!

«Dette er vår generasjons Das Kapital.»  Zadie Smith

Shoshanna Zuboff er professor emerita i filosofi ved Harvard Business School og har siden 80-tallet vært en pionér i tekningen rundt teknologi, kapitalisme og sosialpsykologi.
Mareile Kaufmann er postdoktor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) ved UiO, og er en av verdens ledende forskere på feltet digital kriminologi.

Det er et begrenset antall plasser i Wergeland-salen, gratisbilletter blir lagt ut her søndag 18.oktober.
Samtalen foregår på engelsk og vil bli strømmet (lenke kommer).

Arrangementet er et samarbeid mellom Spartacus forlag, Institutt for kriminologi og rettssosiologi (IKRS) ved UiO, med støtte fra Ytringsfrihetskommisjonen og Screen Cultures, UiO.

Arrangementet foregår på engelsk.