Panelsamtale om ny samtykkelov

bookmark

Hvorfor Norge trenger krav om aktivt samtykke for samleie

torsdag 14. mars 2019, kl. 15:00 til kl. 17:00 – Avlyst

Sal: Nedjma (3. et)

Arrangør: Amnesty Jus Oslo

Inngang: Gratis

Arrangementet er dessverre avlyst

Syv europeiske land, herunder Sverige, krever i dag aktivt samtykke for samleie. Norge er ikke blant landene, og kritiseres av FNs kvinnekommité fordi den norske voldtektsbestemmelsen strider med internasjonale menneskerettighetsstandarder.

Patricia Kaatee er politisk rådgiver i Amnesty International i Norge. I kjølvannet av #metoo-kampanjen, skrev hun et leserinnlegg i Aftenposten om behovet for ny samtykkelov.  Sammen med Amnesty krever hun handling, da den gjeldende voldtektslovgivningen ikke fanger opp alle tilfeller av voldtekt.

Petter Eide, SV-politiker og stortingsrepresentant, har tatt saken i egne hender, da han mener at «et strengt lovverk som klargjør grensene og fjerner gråsoner er absolutt helt nødvendig». Han brakte i 2018 derfor forslag om ny samtykkelov til Stortinget, men ble nedstemt av regjeringspartiene og Senterpartiet.

Silje Christine Hellesen, advokat i Eurojuris, er enig i at Norge trenger en tilsvarende lovgivning som Sverige. Hun arbeider med strafferett og debatterte behovet for ny lov i 2018 i NRKs hovednyhetssending «Ukeslutt».

Torsdag 14. mars møtes Patricia, Petter og Silje på Litteraturhuset for en panelsamtale om behovet for ny samtykkelov. Arrangementet starter 15:00, og det vil bli mulighet for spørsmål etter samtalen.

Vel møtt!