Mellom ghost og writerFoto av Traavik: Dmitrijs Sulzics. Foto av Lineborg: Felipe Morales

Mellom ghost og writer

bookmark

Morten Traavik om Mine ni liv av Shabana Rehman i samtale med Åsa Linderborg

lørdag 14. oktober 2023, kl. 15:15 til kl. 16:00

Sal: Skram (2. et)

Arrangør: Norsk Sakprosafestival

Inngang: Gratis - ingen påmelding.

Shabana Rehman begynte på sin egen selvbiografi lenge før hun ble syk. Noen måneder før hun døde ba hun forfatter og kunstner Morten Traavik om å hjelpe henne med å skrive boken.

Shabana Rehman ønsket å skrive en kulturarv som skulle leve etter henne. Helt til det siste var hun helt tydelig på at dersom hun ikke kom til å klare å fullføre, skulle hennes nære venn Traavik føre pennen om hennes liv og se prosjektet trygt i havn.

I selvbiografien Mine ni liv, møter vi en Shabana Rehman som beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i over 25 år. Vi følger Shabana fra hun kom til Norge fra Pakistan som liten, gjennom oppveksten på Holmlia, og gjennom alle hennes aktive år i offentligheten.

Hvordan har forfatter Morten Traavik jobbet med boken etter Shabanas død?
Hvordan skriver man ferdig et annet menneskes selvbiografi?
Hvilke valg har forfatteren måttet ta underveis, og hva har han eventuelt valgt bort?

 

Morten Traavik (1971–) er både prisbelønnet og omdiskutert regissør, kunstner og forfatter. Han og Shabana Rehman samarbeidet om kunstprosjekter i en årrekke, senest med den sterkt omdiskuterte teaterforestillingen «Sløserikommisjonen».

 

Åsa Linderborg er for mange kjent som svensken i den populære podcasten norsken, svensken og dansken. Hun er historiker, forfatter og journalist og aktuell med dokumentaren The king with two faces på HBO. Høsten 2024 kommer biografien Man har bara ett liv – En bok om Carl XVI Gustaf och hans värld.