Stormen – Hvordan var Munch mulig?Foto av Figueiredo: Agnete Brun. Foto av Ullmann: Kristin Svanæs-Soot

Stormen – Hvordan var Munch mulig?

bookmark

Ivo de Figueiredo i samtale med Linn Ullmann

lørdag 14. oktober 2023, kl. 14:00 til kl. 14:45

Sal: Wergeland

Arrangør: Norsk Sakprosafestival

Inngang: 50,-

 

I Stormen. En biografi om Edvard Munch har Ivo de Figueiredo skrevet en ny og omfattende biografi om den gåtefulle kunstneren og hans tid. Han sier selv at han har villet skrive en global biografi om den eneste norske bildekunstneren som har blitt en del av verdenskulturen. Samtidig har han gått nært inn på personen Edvard Munch, og sagt at det viktigste man kan si om ham som menneske, er at han var sønn av sin far.

Hvem var Edvard Munch? Og hvordan kunne en grensesprengende kunstner som ham oppstå i en liten provinshovedstad i utkanten av Europa?

Kort sagt: Hvordan var Munch mulig?

 

Ivo de Figueiredo (f. 1966) er en erfaren og prisbelønt forfatter innen litterær sakprosa, blant annet kjent for sin tobindsbiografi om Henrik Ibsen (2010). Hans siste bok, En fremmed ved mitt bord (2016), er en postkolonial fortelling om hans egen families reise fra de døende imperiene i India og Øst-Afrika til Norge. I sin anmeldelse i Klassekampen skriver Tom Egil Hverven: “Med ‘En fremmed ved mitt bord’ utvider Ivo de Figueiredo forståelsen av hva sakprosa kan være på norsk. […] Et av samtidas mest betydelige norske forfatterskap”.

Høsten 2023 er Ivo de Figueiredo aktuell med første bind av sin nye biografi Stormen. En biografi om Edvard Munch. Andre bind kommer høsten 2024.

 

Linn Ullmann har bakgrunn som journalist og litteraturkritiker og er i dag en av Nordens fremste forfattere. Hun debuterte i 1998 med romanen Før du sovner og har til sammen utgitt syv romaner. Hun har mottatt en rekke priser, bl.a. Gullpennen for sitt journalistiske virke og Amalie Skram-prisen, Doblougprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap. Romanene De urolige (2015) og Jente,1983 (2021) utgjør de to første bindene i en planlagt trilogi, og for begge utgivelsene ble hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Linn Ullmanns romaner utkommer i store deler av Europa og i USA.