Dr. Iain McGilchrist er en britisk psykiater, litteraturviter og filosof, med særlig interesse for hvordan hjernens virkemåte påvirker vår oppfatning av verden, noe som igjen har stor kulturell og samfunnsmessig betydning. Hans siste utgivelse "The matter with things" har fått betydelig oppmerksomhet internasjonalt med svært gode anmeldelser i sentrale publikasjoner som The Guardian, New Statesman og The Tablet.
Et sentralt premiss for McGilchrists forfatterskap og filosofi er hjernens todelte struktur (høyre og venstre hjernehalvdel). De to halvdelene har ulike virkemåter og dermed ulike «oppfatninger» av verden – svært enkelt sagt er venstre hjernehalvdel særlig opptatt av mulighetene til å kunne manipulere våre omgivelser og ser dermed «verden» som en sum av mange «deler», mens høyre hjernehalvdel har et mer «helhetlig» syn på den verden som omgir oss. Hvilken av disse to «oppfatningene» som får dominere vår overordnede tenkning får også stor betydning for sentrale filosofiske spørsmål, for eksempel hva vi holder for sant. Videre er de kulturelle og samfunnsmessige implikasjonene av stor betydning: McGilchrist argumenterer for eksempel for at vår samtidige vestlige kultur er dominert av venstre hjernehalvdels «oppfatning», og at vi dermed ser naturen som noe vi kan utnytte – noe som igjen kan være å forklare miljøkrisen og vanskelighetene med å etablere en mer miljøvennlig politikk. I «The matter with things» blir disse kulturelle konsekvensene diskutert i betydelig omfang, også i en historisk kontekst, og med eksempler hentet fra litteratur, billedkunst og andre kulturelle ytringsformer.
Vi anser McGilchrists forfatterskap som viktig og tankevekkende. Med dette prosjektet ønsker vi å bidra til at hans filosofi blir mer kjent og anerkjent i norsk offentlighet, og at den får sette premisser for offentlig diskurs.