Da Wikipedia kom på norsk i 2003 økte antallet som bidro til nettleksikonet raskt. I årene 2007-2009 flatet antall bidragsytere ut på 900 (med over 5 bidrag i måneden), og begynte så å synke. I dag er det 422 frivillige som har 5 eller flere bidrag i måneden. Halveringen av antallet bidragsytere betyr færre frivillige som kan løfte eksisterende artikler, eller skrive nye. Mens Wikipedia på norsk (bokmål og nynorsk) hadde dobbelt så mange sidevisninger i 2023 som Store norske leksikon, hadde engelskspråklig Wikipedia rundt 50 % flere sidevisninger fra Norge. Professor Marte Blikstad-Balas har ved sin utdanningsforskning dokumentert hvor omfattende bruken av Wikipedia er blant elever og studenter i Norge. Med vesentlig bedre innhold og mange flere sidevisninger til engelskspråklig Wikipedia er tilgangen til mye av Wikipedias kunnskap, for norsktalende, begrenset til de som behersker engelsk godt.
«Wikipedia er bedre enn sitt rykte. Det skal man egentlig ikke si hvis man er akademiker. Men jeg bruker Wikipedia uhemmet.», sa Gudmund Hernes, forsker, professor og kirke-, utdannings- og forskningsminister 1990–1995, i et intervju, men han siktet nok til Wikipedia på engelsk, neppe Wikipedia på norsk. Færre bidragsytere til Wikipedia på norsk er følgelig ikke et problem kun for en liten gjeng frivillige entusiaster, men for det norske språksamfunnet og demokratiet. Utfordringen nye bidragsytere til Wikipedia på norsk møter er rask sletting av bidrag, eller at de merkes med såkalte vedlikeholdsmaler, noe som er lite motiverende for ytterligere innsats. Skal nettleksikonet vokse både i kvalitet og kvantitet må det skje en kulturendring, det må bli romsligere rammer for å bidra, terskelen må være lavere, altså tilbake til Wikipedia slik det var for 20 år siden.
Om foredragsholder: Ulf Larsen er 68 år, overstyrmann, veteran fra utenlandstjeneste med forsvaret i Somalia og Bosnia-Hercegovina, og frivillig bidragsyter til Wikipedia siden juni 2004.