Mestermøte med Atwood og Erpenbeck

Margaret Atwood og årets Bookerprisvinner Jenny Erpenbeck møtes til samtale for aller første gang, i regi av Litteraturhuset.

Publisert 4. september 2024

Foto av Margaret Atwood og Jenny Erpenbeck
Foto: Luis Mora og Katharina Behling

– Interessen for Margaret Atwood er enorm, og vi fylte hele hovedsalen til operahuset på under to døgn da vi lanserte besøket tidligere i høst. Derfor er vi veldig glade for at 84 år gamle Atwood sa ja til et arrangement nummer to med Litteraturhuset. For dette henter vi like gjerne årets Bookerprisvinner Jenny Erpenbeck til Norge for et skikkelig mestermøte, sier leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

Dette blir aller første gang de to prisvinnende forfatterne møtes, og Litteraturhuset flytter seg ut til Universitetets aula for anledningen. Samtalen finner sted 2. november, tre dager før det amerikanske valget, og vil dreie seg om forfatterskapene til Atwood og Erpenbeck og felles temaer som totalitære stater, trusler mot demokratiet, historiens brutalitet og fremtidshåp.

– Margaret Atwood og Jenny Erpenbeck har begge skrevet uforglemmelig litteratur som utforsker totalitarisme, historien og hvor lett vår skjøre virkelighet kan vippe over i brutalitet. Jeg er utrolig stolt av at Litteraturhuset nå kan samle de to på en scene sammen for første gang, sier programsjef for voksenprogrammet, Linn Rottem.

Til å lede samtalen mellom de to monumentale forfatterne kommer forfatter og professor i kulturhistorie ved UiO, Helge Jordheim.


Les mer om arrangementet og sikre deg billett

Margaret Atwood begynte på den ikoniske romanen The Handmaid’s Tale under et opphold i Vest-Tyskland i 1984, og inkorporerte Øst-Tysklands overvåkingssamfunn og manglende rettigheter i Gileads romanunivers. På den andre siden av Berlinmuren, i Øst-Tyskland, vokste Erpenbeck opp, med nazismens mørke skygge bak seg og kommuniststatens sammenbrudd foran seg.

– Erpenbeck er unik i sine kunnskapsrike, dyptloddende og fryktløse skildringer av tysk og europeisk historie. Atwood bruker historiens mørke kapitler som konkret inspirasjon når hun skaper de rystende framtidsdystopiene sine. Samtidig er ingen av dem redde for å gå inn i vår tids store politiske temaer, enten det er flyktningkrise og klimakollaps, hvordan stater griper inn i enkeltmenneskers liv og rettigheter – eller å kommentere presidentvalget i USA, sier Kaluza.

Både Atwood og Erpenbeck er prisbelønte forfattere, og historiens trykk på enkeltmennesket og nåtiden står sentralt i begge forfatterskap. I 2019 vant Atwood den anerkjente Booker-prisen for sin oppfølger til The Handmaid’s Tale/Tjenerinnens beretning, Gileads døtre, mens Erpenbeck vant årets Booker-pris for sin siste roman Kairos, som følger et stadig mer kontrollerende og dysfunksjonelt kjærlighetsforhold mens den autoritære DDR-staten er langsomt døende.

– Atwood og Erpenbeck har uttrykt at de gleder seg til å møtes. Og vi vet at mange vil bli begeistret over muligheten til å se disse to verdensstjernene i samtale. Dette blir en historisk begivenhet! avslutter Rottem.