I løpet av livet vil de fleste av oss møte på et menneske med en emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse på engelsk omtalt som borderline personality disorder (BPD). Emosjonelt ustabil personlighetsfungering er kjennetegnet av en hypersensitivitet for avvisning, en ustabil selvfølelse, relasjonelle vansker, følelsesmessige svingninger og manglende impulskontroll. Å ha en emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse er forbundet med mye lidelse og strev på flere områder i livet, og selvskading og økt selvmordsrisiko er for mange en del av tilstandsbildet.
Emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse er en av de hyppigst forekommende personlighetsforstyrrelsene i psykisk helsevern i Norge. Det er en psykisk lidelse som det fortsatt er knyttet en del fordommer og stigma til, samtidig som denne lidelsen vekker mye engasjement blant helsepersonell og i faglitteraturen. Hva er det med denne lidelsen som er så fascinerende og oppslukende, og samtidig så forvirrende, frustrerende og fortvilende?
Med utgangspunkt i boken Emosjonelt ustabil? En guide til pasienter, pårørende og behandlere vil Normann-Eide og Bremer ha en samtale omkring sentrale problemstillinger rundt det å ha en emosjonelt ustabil personlighetsfungering og hvordan pårørende og behandlere kan forstå og hjelpe mennesker med denne lidelsen i og utenfor terapirommet.
Etter samtalen vil det åpnes opp for spørsmål fra salen.
Det vil gjøres et opptak av samtalen som senere vil legges ut som Podkastepisode i Personlighetsmysteriet i regi av NAPP.
Tone Normann-Eide er psykologspesialist og enhetsleder ved gruppeenheten, Nydalen DPS ved Oslo Universitetssykehus. Hun har tidligere gitt ut boken Følelser – kjennetegn, funksjon og vrangsider (2020).