Bokens utgangspunkt er at vi som lever i dag, kan påvirke fremtidens økosystem mer enn noen gang tidligere, og dermed velferden til fremtidige generasjoner.
Takle drøfter hva som skal til for å handle i solidaritet med fremtidige generasjoner. Hun undersøker om, og hvordan, hensynet til fremtidens generasjoner tas med i politiske beslutninger, med Tyskland og Norge som eksempler.
Skal dagens generasjoner være solidariske overfor fremtidige generasjoner, må vi forplikte oss til en fremtidsrettet politikk. Dette krever institusjonelle bindinger som er både politiske, juridiske og økonomiske.
I boka peker Takle på en rekke slike bindinger: FNs Agenda 2030 med bærekraftmålene, politiske institusjoner som skal sikre hensynet til fremtidige generasjoner, juridiske bindinger som miljøparagrafer i grunnlovene, og finansielle restriksjoner som den tyske Schuldenbremse, og det norske Oljefondet med handlingsregelen.
Hun viser at til at hensynet til fremtidige generasjoner i stor grad blir brukt til å legitimere politikk, mens bindingene er svake i praksis.
Ifølge forskeren finner vi de mest presise bindingene i de finansielle restriksjonene, men de regulerer penger og tar ikke hensyn til naturressurser.
De største endringene skjer på det juridiske området, som blir utløst av de mange miljørettssakene. Her finner vi en gradvis prosess med nye tolkninger av grunnlovene, spesielt i Tyskland.
De politiske institusjonene har vaktbikkjefunksjoner, men er som regel rådgivende og krever konsensus.
Program:
- Velkommen med Janikke Solstad Vedeler, NOVA, OsloMet
- Musikk: Lokeslottet av og med Ruth Wilhelmine Meyer
- Boken presenteres av Marianne Takle, NOVA, OsloMet
- Et panel diskuterer temaet: Andreas Ytterstad (OsloMet), Kyrre Kverndokk (UiB), Karoline Andaur (WWF) og Marianne Takle NOVA, OsloMet.
- Debatten ledes av Kristian Heggebø, NOVA, OsloMet.
Det serveres frokost fra 08:30.