Gjennom historien har vi mennesker vært opptatt av vår oppmerksomhet. Spørsmål som ofte har blitt forsøkt besvart og reflektert rundt er: Har vi god nok oppmerksomhet? Retter vi oppmerksomheten vår mot «det gode» og «det riktige»? Hva stjeler vår oppmerksomhet? Hva er det som forstyrrer oss? Oppmerksomhet er noe vi etterstreber og jobber for å opprettholde. Historisk sett har dette vært viktig blant annet for munker som må rette oppmerksomheten sin fullt og helt mot Gud gjennom resitering og meditasjon. I dag ser vi disse spørsmålene bli stilt på nytt i lys av dagens digitale teknologier.
I forbindelse med lansering av Arrs nummer om oppmerksomhet (4/2024), inviterer vi til panelsamtale hvor vi ønsker å se nærmere på oppmerksomhetsforstyrrelse, både historisk og i dag.
Paneldeltagare:
Line Cecilie Engh er professor i idéhistorie ved Universitetet i Oslo. Med sin nye artikkel i Arrs nye nummer belyser Engh hvordan middelaldermunkenes snakket om oppmerksomhet, hvorfor dette var viktig og hva de kunne gjøre for å holde fokus.
Victor Lange er PhD i filosofi fra Københavns Universitet. Han undersøker meditasjon, psykoterapi, depresjon og bevissthetens natur. Nå er han postdoc i forskningsgruppen GoodAttention vid Universitetet i Oslo.
Kari Spjeldnæs er førsteamanuensis og instituttleder ved Kristiania. Hun har skrevet doktorgradavhandling om lesing og digitalisering. Hun har vært medlem i forskningsprosjektet «Invaderende medier, ambivalente brukere og digital detox» (Digital frakobling).