Litteraturhuset logo

Hurriya: Ny nord-afrikansk litteratur

6.-8. mai vil Litteraturhuset dykke ned i ny nord-afrikansk litteratur som utforsker frihet og uavhengighet, enten det er på det personlige eller det kollektive plan.

Kan man snakke om en felles nord-afrikansk litteratur? Det nordlige Afrika omfatter land som Marokko, Algerie, Tunisia, Libya og Egypt – land med hver sine historier, men som også har flere fellestrekk, som en hovedsakelig muslimsk befolkning, en historie med europeisk kolonisering, og med opprør både mot kolonimakten og senere autoritære regimer, ikke minst under bølgen av revolusjoner i 2011 som fikk tilnavnet «den arabiske våren». På hvilke måter setter denne historien sitt preg på litteraturen som skrives?

Litteraturhuset har invitert tre forfattere som på ulikt vis utforsker regionens nyere historie gjennom sin litteratur. Leïla Slimani fullfører i år sin kritikerroste trilogi om en fransk-marokkansk familie gjennom tre generasjoner, fra uavhengighetskampen mot Frankrike fram til vår tid. Youssef Rakha har utforsket Egypts nyere historie gjennom flere romaner, sist i årets The Dissenters, der livet til kvinnen Amna speiler de ulike fasene i landet fra 50-tallet og fram til i dag. Soukaina Habiballah skriver fram erfaringene til kvinner i Marokko før og nå, og viser gjennom prosa og poesi hvordan kolonitidens smerte går i arv, og hvordan dagens kvinner forsøker å etablere en ny og romsligere kvinnerolle.

«Hurriya» er «frihet» på arabisk, og gjennom tre dager vil Litteraturhuset dykke ned i ny nord-afrikansk litteratur som utforsker frihet og uavhengighet, enten det er på det personlige eller det kollektive plan.

Arrangementene vil være på engelsk og arabisk.

Satsningen er støttet av NORAD.