Begravelser i Norge har lenge vært en stabil tradisjon. Men nå ser vi tegn til endring:
- ·Begravelsesbyråene er ikke lenger bare praktiske medhjelpere for familie og kirke. De tilbyr en lang rekke tjenester, inklusive det å lede gravferden for familien.
- ·Tradisjonelt har kirkelig gravferd vært ‘regelen’, og alt annet unntak. Nå kan det se ut til at ulike gravferdsordninger fremstår som sidestilte alternativer som de pårørende velger blant.
- ·Kremasjonen er ikke bare et sluttpunkt, men kan også være et startpunkt for nyere måter å markere døden, og for fortsatte relasjoner med avdøde.
Når det skjer endringer i et stabilt felt, stilles noen grunnleggende spørsmål på nytt: Hva er egentlig en gravferd? Hva er døden, og hva gjør døden med livet? Hva vil det si å delta i en gravferd, og hva slags ledelse trenger den? Hva slags gravferd oppleves som verdig og til hjelp? Vi vil gjerne bidra til den offentlige samtalen om gravferdspraksiser i vår tid, og på Litteraturhuset denne kvelden vil vi gjennom ulike innlegg og en panelsamtale presentere nyere forskning og erfaringer når det gjelder gravferder.
Arrangementet er støttet av Fritt Ord.
Program:
18.00 – 18.15 Kaffe og velkommen ved Beret Bråten, Fafo
18.15 - 18.45 "Å velge seg en gravferd" ved førsteamanuensis Fredrik Saxegaard,
MF Vitenskapelige Høyskole
18.45 - 19.15 "Å gjøre en gravferd" ved lektor, Dr. theol. Ulla Schmidt,
Århus Universitet
19.15 - 19.30 Pause
19.30 – 20.00 «Det var den sjansen vi hadde» Om rituelle avskjedsmarkeringar for
barn som døyr før dei blir fødde, forsker Ellen Kristvik, Ahus
20.45 Panelsamtale om gravferdspraksis i endring med:
- Inger Anne Naterstad, Kirkerådet
- Eivind Eggen, Human-Etisk forbund
- Jan Willy Løken, Jølstad Begravelsesbyrå
20.45 - 21.00: Avslutning ved Lisbeth Thoresen, Universitetet i Oslo
Mer om foredragsholderne:
Fredrik Saxegaard er førsteamanuensis i praktisk teologi ved MF Vitenskapelig høyskole, og leder for Research School Religion Values Society (RVS). Han har ledet et prosjekt om begravelser i Den norske kirke, som særlig har sett på forholdet mellom tradisjon og endring, og på hvordan kirke og begravelsesbyråer samhandler.
Ulla Schmidt er lektor ved Århus universitet, og har ledet forskningsprosjektet «Død, minne og religion». Prosjektet har sett på hvordan dansker forholder seg til død gjennom praksiser for å ta avskjed med, plassere og minnes avdøde. Hva sier dette om vårt syn på de døde og døden? Prosjektet har særlig interessert seg for materiale sider ved døden, som f.eks. kirkegårder, gravsteder og bruken av blomster.
Ellen Kristvik er forsker ved Avdeling for helsetjenesteforsking (HØKH) på Akershus Universitetssykehus. Kristvik er antropolog og har bakgrunn som sykepleier. Kristvik har erfaring fra et forskningsarbeid om fortellingene til etterlatte foreldre etter dødfødsler. I tillegg har hun arbeidet med sorgarbeid som sykepleier for alvorlig syke og døende.