Rett etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i 2022, tok tysk-amerikanske Nora Krug kontakt med en russiskfødt ukrainsk journalist og en russisk kunstner. Basert på ett års korrespondanse, laget Krug boken Diaries of War: Two Visual Accounts from Ukraine and Russia. Her sidestilles bokstavelig talt to perspektiver på krigen – begge er motstandere, men står på hver sin side av frontlinjen.
Som Krug gjorde med den prisbelønte og kritikerroste Heimat fra 2019, blander hun i Diaries of War tegneserie, utklippsbok og memoar for å skape et sannferdig og mangefasettert bilde av krigens konsekvenser for sivile. Gjennom tekst og tegning klarer Krug å fortelle krigsofrenes historier på originalt og gripende vis.
I likhet med Krug, bruker norske Simon Stranger en sjangeroverskridende form for å levendegjøre krigens erfaringer. I Museum for mordere og redningsmenn får gjenstander, fotografier og fysiske steder strukturere fortellingen om Strangers kones familiehistorie, som berører både de jødiske og antisemittiske partene i det norske holocaust. Museum for mordere og redningsmenn utforsker krigens gråsoner gjennom overløperes fortellinger, blant annet en bestefar som trykket antisemittiske pamfletter. Er det mulig å være helt og skurk samtidig?
Stranger og Krug har lest hverandre med stort utbytte. Krug har selv sagt at i en tid med voksende antisemittiske holdninger, vekker Strangers prisbelønte forløper Leksikon om lys og mørke dype følelser om samvær og vår alles slektskap med fortiden.
Nå møtes de til samtale om familie, fortielse og det å skildre krig. Ordstyrer er Russlandviter og tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen.
Arrangementet er støttet av Goethe-Institut.