Lansering av «Sarin» av Shwan Dler Qaradak

Torsdag 24. oktober lanseres «Sarin» av Shwan Dler Qaradaki på Litteraturhuset i Oslo, og Qaradaki intervjues av forfatter Brynjulf Jung Tjønn.

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avLeser Søker Bok

Icon of a ticket

Gratis

Banner
Foto Shwan Dler Qaradaki: Privat Foto Brynjulf Jung Tjønn: Maria Kleppe Vihovde Cappelen Damm

Torsdag 24. oktober lanseres «Sarin» av Shwan Dler Qaradaki på Litteraturhuset i Oslo,

og Qaradaki intervjues av forfatter Brynjulf Jung Tjønn.

Etter samtalen blir det signering i bokhandelen i første etasje.

Om «Sarin» og Shwan Dler Qaradaki:

Shwan Dler Qaradaki er født i irakisk Kurdistan i 1977. Hele hans oppvekst er preget av krig og konflikt. Først Iran-Irak-krigen, deretter Saddam Husseins terrorvelde mot kurdere, så Golfkrigen med påfølgende borgerkrig kurdere imellom. 20 år gammel bestemte Shwan seg for å bryte opp og reise fra familien for å kunne virke fritt som kunstner. Boken "Sarin" er er et minnearbeid i ord og akvareller - som tar oss med til oppvekst i Kurdistan og flukt gjennom Europa og endelig til Norge. Men flukten er ikke over. Ny uro tar bolig i en kropp merket av en strabasiøs reise.

Shwans reise er ikke unik. Mange kurdere og andre som har flyktet fra Midtøsten vil gjenkjenne bokens skildringer av sarin - den usynlige gassen som Saddam Hussein og hans regime brukte i folkemordet mot kurderne mot slutten av åttitallet. Gassen med det besnærende navnet og som Shwans overlevende slektninger fortalte hadde en søt lut av eple. En gass som spiser deg opp fra innsiden og som river ned dine indre organer. Hvorfor har det blitt slik at Midtøsten - vår sivilisasjons vugge - har blitt åsted for de lengst varende konfliktene verden har sett? Dette er tanker Shwan Dler Qaradaki bærer med seg gjennom flukten, og som ikke slipper taket selv om han etablerer seg i et trygt land med sin egen familie.

«Sarin» er en rikt illustrert bok om å leve med konflikt og død. Men det er også en bok om håp.

Boken har mottatt støtte fra Leser søker bok.

Shwan Dler Qaradaki setter gjennom sitt kunstneriske virke søkelys på spørsmål knyttet til identitet, og det å være en del av en multikulturell virkelighet. Han benytter seg av en rekke forskjellige teknikker og jobber både med tegning, maling, foto, installasjon og video. Felles for hans arbeider er at de belyser hvordan verden består av en uendelig rekke forskjellige perspektiver, og utfordringene det skaper i møter mellom mennesker. I hans arbeider møter vi noen av vår tids mest aktuelle samfunnsspørsmål, som skildres i et personlig og poetisk visuelt språk samtidig som de har en politisk undertone. En undrende og reflekterende holdning kjennetegner alle hans prosjekter, som på forskjellig vis forsøker å utvide forståelsen av hva det vil si å leve i vår verden i dag.

Shwan er opprinnelig kurder, og kom til Norge som politisk flyktning i 1999. Hans kunstneriske prosjekter har ofte utspring i hans personlige historie, samtidig som de inngår i en større virkelighet. I 2016 ga Shwan ut boken «Avstand» sammen med Mette Karlsvik på Spriten Forlag. Han har de siste årene mottatt en rekke priser og stipender, blant annet Skien kommunes kunstnerstipend, Oslo By kunstpris, Norsk Kulturråds nykommerpris og Kistefos kunstpris (Høstutstillingsprisen).

Brynjulf Jung Tjønn

Kveldens samtaleleder er forfatter Brynjulf Jung Tjønn. Han har et rikt og prisbelønnet forfatterskap for barn, ungdom og voksne, men fikk sitt store gjennombrudd med diktsamlingen Kvit, norsk mann, som ble utgitt i 2022. I høst kom diktsamlingen Norsk kjærleik der han fortsetter å undersøke tematikken han tok opp i forrige bok, rundt adopsjon, skult og synlig rasisme, identitet og det å finne tilhørighet. Jung Tjønn har bakgrunn som journalist og forlagsredaktør, men virker nå som forfatter på heltid.

Spriten Forlag

Spriten Forlag er tilknyttet Spriten Kunsthall er tilknyttet Kunstnerbyen Skien er tilknyttet Skien kommune. En av målsettingene med Kunstnerbyen Skien er å legge forholdene til rette for at profesjonelle kunstnere skal ha bedre arbeidsvilkår i Skien. Et av svarene på den utfordringen er å etablere Skien kommunes kunstnerstipend med opphold i Skien. I 2013 mottok Mette Karlsvik stipendet og hun kvitterte med å etablere Spriten Forlag sammen med Kunstnerbyen Skien. Spriten Forlag skal være et litterært arbeidsrom for utforskning av bokmediet og skrivekunsten. Intet mindre.

Leser søker bok

Målet til foreningen er et reelt, kulturelt demokrati. Alle, uansett leseferdighet, skal få tilgang på gode leseopplevelser. En av krontankene til Leser søker bok er å støtte utvikling av universell litteratur – kvalitetsbøker som er gode både for den lesevante og de som av ulike grunner leser i motvind. Det kan være dysleksi, konsentrasjonsvansker eller at man har norsk som andrespråk som stenger en leser ute fra bøkenes verden. Studier viser at en av tre voksne strever med å få med seg innholdet i en vanlig tekst. Det er et problem for den enkelte og en stor utfordring for samfunnet. God og tilgjengelig litteratur skaper felles litterære rom. Leser søker bok samarbeider med forfattere, tegneserieskapere, illustratører og forlag om å utvikle ny litteratur, samt at vi formidler bøker fra allmennmarkedet via søketjenesten Boksøk (boksok.no).

Bokutvikling er bare en av mange tiltak Leser søker bok arbeider med for å skape et reelt kulturelt demokrati.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!