Rasistiske fortellinger og å (ikke) føle seg hjemme i Norge

Hvordan å komme videre fra symbolsk inkludering og mangfold?

Icon of a placeNedjma

Icon of a ticket

Gratis

Plakat

Ord og bilder som spres i den offentlige diskurs er aldri uten konsekvenser. Når de handler om minoriteter og personer med innvandrerbakgrunn, kan de utgjøre forskjellen mellom inkludering og ekskludering, tilhørighet og fremmedgjøring, det å føle seg «hjemme» eller ikke.

Dette arrangementet tar utgangspunkt i minoritetenes perspektiv i samfunnet vårt og stiller spørsmål om: Hva skal til for å skape inkluderende fortellinger om minoriteter i Norge? Hvilken betydning har ord og bilder i den offentlige diskurs for følelsen av tilhørighet, velvære og det å føle seg «hjemme» i det norske samfunnet? Hvordan kan rasisme og diskriminering konfronteres uten å falle inn i overfladiske forestillinger om inkludering og mangfold?

Arrangementet tar for seg disse svært aktuelle, men samtidig sensitive temaene ved å henvende seg til både hjerte og sinn, og inkluderer en paneldiskusjon med eksperter, teater og stand-up.

Arrangementet støttes av «Likestillings- og mangfoldsmidler 2024 - Det humanistiske fakultet, Universitetet i Oslo»

Program

17.00-17.05 Velkommen og innledning

17.05-17.30 Visning av «Innvandrersmitte/Immigrant infection: En performance om nyheter, innvandring, tilhørighet» av Cristina Archetti og Banafsheh Ranji (i samarbeid med Mehda Zolfaqari)

17.30-17.45 (15 min) «Diversity 101: A Crash Course for Superiour Academics» av Mona Abdel-Fadil

17.45-18.30 Paneldebatt

18.30-19.00 Spørsmål og svar og samtale med publikum

Cristina Archetti, en sveitsiskfødt italiener som føler seg halvt britisk, er professor i politisk kommunikasjon og journalistikk ved Universitetet i Oslo. Hun har forsket og publisert om medier og kommunikasjon sin rolle i politiske prosesser i over 20 år. Hun er spesielt interessert i journalistikkens «blackspots», særlig hvorfor og hvordan minoriteters stemmer blir kneblet og de politiske konsekvensene av denne fortielsesprosessen. Cristina bruker ofte kreative tilnærminger for å formidle forskningen sin til et publikum utenfor akademia, og for å bidra til forståelse på et dypere, mer ekte og menneskelig nivå enn de rent «akademiske tekstene» noensinne vil tillate.

Banafsheh Ranji er født og oppvokst i Iran, og har bodd i tre skandinaviske land de siste 12 årene. Hun er postdoktor i sosiologi ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim (NTNU). Hun har drevet med undervisning og forskning innen medie- og kommunikasjonsstudier samt migrasjon- og rasismestudier. Hun er interessert i å utfordre sunn fornuft og dekonstruere problemstillinger gjennom et kritisk sosiologisk blikk.


Winnie Nyheim-Jomiskoer psykologspesialist med faglig fordypning i krysskulturell psykologi, mangfoldskompetanse, rasismerelatert stress og traumer og interseksjonalitet. Ved siden av sin kliniske praksis jobber hun som kurs- og foredragsholder i Senter for interseksjonalitet.

Ka Man Mak er født i Storbritannia til foreldre fra Hong Kong, er undersøkende journalist og grunnlegger av The Oslo Desk, et digitalt forlag med hovedfokus på historier fra den globale diasporaen og underrepresenterte befolkningsgrupper. Arbeidet hennes feirer deres prestasjoner og setter søkelyset på problemene de står overfor, og utfordrer mediene som ofte overser dem. Gjennom dyptgående undersøkelser som «Behind Closed Doors» kaster Ka Man lys over systemiske problemer som vold i nære relasjoner og familierett i disse samfunnene. Hun er også programleder for flere podkaster (TODcast, They Witness, She Witness) som forsterker marginaliserte stemmer og presser på for systemiske endringer. Hun brenner for kvinners rettigheter, traumebevisst kommunikasjon og å skape rettferdige mediefortellinger.

Mona Abdel-Fadil er en britiskfødt egyptisk-norsk forfatter, akademiker, samfunnsforsker og

komedieartist. Hun er en av kuratorene bak utstillingen In/Visible: Hverdagsrasisme i Norge, (2021-) ved Norsk senter for studier av Holocaust og Livssynsminoriteter. Mona blander i økende grad akademisk forskning med kunstnerisk uttrykk og humor. Monas nyeste forskning bruker improvisert komedie som et verktøy for å hjelpe deltakerne med å takle rasisme. Ved å fremheve ulikheter og fordommer i akademia, publiserte Mona det satiriske stykket “A Superiour Guide to Performing an Academic Self” i Journal of the Association for the Study of the Arts of the Study of the Arts of the Present (ASAP, Johns Hopkins University Press) - som er blitt tilpasset for forestilling. Du vil få en liten smakebit av denne satiriske forestillingen på dette arrangementet. For mer info besøk Monaabdel-fadil.com

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!