Skolebesøk for videregående skole
Litteraturhuset inviterer videregående skoler til en time med tre miniforedrag om kvinner i islamdebatten, myter om Israel og Palestina og om religionskonflikt og sameksistens på korstogenes tid og i dag.
Den historiske Saladin og hans betydning i dag
v/ Thorvald Steen
I 1187 erobret den muslimske hærføreren Saladin den hellige byen Jerusalem. Dette var en epoke og et område som ofte var hjemsøkt av krig. Men etter seieren over korsfarerne gjorde Saladin noe som var uvanlig både da og nå: Han lot være å hevne seg. De kristne lederne fikk lov til å forlate Jerusalem, og Saladin åpnet byen for de tre religionene som anså den for å være hellig. Var Saladin en helt som frigjorde Jerusalem eller Rikard Løvehjertes onde nemesis? En voldelig hærfører eller kurdisk frigjøringshelt? En religiøs fundamentalist eller en pragmatisk og samlende leder for sunnier og sjiaer? Svaret kommer an på hvem du spør og hvordan du leser historien.
Thorvald Steen er forfatter, og har skrevet en rekke bøker med historisk tematikk, blant annet Konstantinopel, Kamelskyer og Løvehjerte. I sitt foredrag forklarer han hvorfor historien om Saladin og Rikard Løvehjerte er helt sentrale for å kunne forstå dagens konflikter – fra krigene i Midtøsten til konfliktlinjene i islamdebatten.
«Kvinnekortet» i islamdebatten
v/ Hannah Helseth
Før jul skrev skuespiller Angelina Jolie og NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg en kronikk med tittelen «Why Nato must defend women’s rights”. Det samme argumentet ble brukt under krigen i Afghanistan, da Stoltenberg var statsminister, og etter at Erna Solberg tok over. Men er det så sikkert at disse kvinnene vil reddes av vestlige soldater? Og hva er mest undertrykkende: å tvinges til å gå med hijab, eller å tvinges til å ta den av? Det er fortsatt sånn at mange av de som dominerer debatten om islam og kvinners rettigheter verken er muslimer eller kvinner. Hva har denne intense islamdebatten gjort med oss, og med Midtøsten, og vårt syn på Midtøsten? Hva mener muslimske kvinner selv? Og hvem «eier» feminismen?
Hannah Helseth er sosiolog og forfatter. Hun har forsket på muslimsk feminisme og har blant annet skrevet boka Generasjon sex, om norske ungdommers kroppsidealer og forhold til likestilling.
Tre myter om Israel
v/ Ilan Pappe
Stemmer det at Palestina var nærmest øde land da sionistene dannet den israelske staten, eller at palestinerne frivillig forlot landområdene i 1948? Er det sant at Israel er det eneste demokratiet i Midtøsten, og at to stater er den eneste løsningen på Israel/Palestina-konflikten? I boka Ti myter om Israel tar historiker Ilan Pappe for seg ti vedtatte sannheter om landet, og viser hvorfor vi må møte historiene vi hører med kritisk blikk. Samtidig gir han en grundig innføring i både historien og nåtiden i Israel/Palestina-konflikten. I dette foredraget velger han ut tre av mytene i boka, og forklarer hvorfor debatten om Israel og Palestina ofte kommer skeivt ut.
Ilan Pappe er kjent som en av Israels «nye historikere», som turte å gå den israelske offisielle historien kritisk etter i sømmene. Han er professor i statsvitenskap ved University of Exeter i Storbritannia.
De tre foredragene tar til sammen ca en time, og holdes på norsk og engelsk. Arrangementet finner sted tirsdag 6. mars kl. 10.30 og 12.00.
Gratis mot påmelding. Ta kontakt med skole@litteraturhuset.no for mer informasjon og påmelding.
Litteraturhuset Wergeland Skolebesøk For barn og unge Forfattermøter våren 2018 Gratis med forhåndsbestilling