Norge har et av verdens aller største investeringsfond. I 2010 passerte Statens pensjonsfond – utland 3000 milliarder, for det meste investert i aksjer. Vi selger vår olje og gass til EU og USA, og vi vurderer verdien i amerikanske dollar. Alt dette mens skjelvene etter finanskrisen fortsatt ryster verden, og den økonomiske makten ser ut til å flytte fra Wall Street til Asia. Hvordan forvalter egentlig Norge vår finansielle formue? Hvordan skiller vi oss fra Kuwait eller Bill Gates’ fond? Hvilke konsekvenser har forvaltningen av formuen vår for hvordan vår utenrikspolitikk oppfattes? Og ikke minst: Hvordan bør vi bruke våre finansielle muskler? Skal vi sikre vår framtid eller redde verden?
Til Litteraturhuset denne kvelden kommer den amerikanske økonomen Michael Hudson som allerede i 2006 forutså kollapsen i det amerikanske boligmarkedet og den påfølgende finanskrisa. Han har vært økonomisk rådgiver for både den kanadiske, den islandske og den kinesiske regjeringa og er invitert til Oslo for å gi en analyse av det norske oljefondets internasjonale investeringer.
Til å kommentere Hudsons foredrag kommer samfunnsøkonom og journalist i Morgenbladet Maria Reinertsen, professor i petroliumsøkonomi Øystein Noreng og økonom og forsker ved Statistisk sentralbyrå Ådne Cappelen. Møteleder er Marte Michelet.
Arrangementet er en del av serien Norge i verden. Idealist eller realist? med åtte møter om norsk utenrikspolitikk som Litteraturhuset lager i 2010 og 2011. Serien er støttet av UD og er en del av Refleksprosjektet.
Wergeland Litteraturhuset Satser Norge alle pengene på feil hest?