Global vår på Litteraturhuset
Kina, Senegal, Frankrike, Tyrkia og USA. Våren på Litteraturhuset byr på et bredt spekter av gjester fra hele verden.
Publisert 5. mars 2024
– At litteratur har politisk sprengkraft er tydelig i bøkene til Yan Lianke. Kinesiske Lianke nevnes stadig som favoritt til Nobelprisen i litteratur – men mange av de satiriske bøkene hans er forbudt i hjemlandet. Etter at romanen Summer Sunset ble utgitt, og forbudt, ble Lianke påbudt av myndighetene å skrive selvkritikk i seks måneder. Senere er også flere av Liankes bøker, som Landsbyens blod blitt forbudt. Vi er veldig glade for at vi nå kan la et norsk publikum møte Lianke, når han kommer til Litteraturhuset i mai, forteller Susanne Kaluza, leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.
Lianke regnes som en av Kinas fremste nålevende forfattere, og er oversatt til over 30 språk. 28. mai møter han tidligere Kina-korrespondent Inger Bentzrud til samtale om sin nye roman Dagen da solen døde, en absurd og dyster utforskning av massesuggesjon og et samfunn i oppløsning. Les mer her.
– Jeg vet mange norske lesere vil glede seg over muligheten til å høre Elizabeth Strout. Hennes bøker om Olive Kitteridge vant ikke bare Pulitzerprisen, men ble også en populær HBO-serie. Også serien om Lucy Barton er slukt av mange norske lesere. Strout skildrer vanlige folks følelser, bedrag og selvbedrag med vame og kompleksitet, samtidig som hun har et skarpt blikk for samfunnsstruktere, sier Kaluza.
Elizabeth Strout møter Kjersti Annesdatter Skomsvold til samtale om forfatterskapet sitt på Litteraturhuset 5. juni. Les mer.
Muligheter for et nytt Afrika
Den senegalesiske akademikeren Felwine Sarr har hatt stor innflytelse globalt, blant annet gjennom boka Afrotopia. Her utforsker han muligheten for et nytt Afrika, med utgangspunkt i afrikanske tenkere, kunstnere og filosofisk tradisjon, frigjort fra den europeiske arven. Sarr er en toneangivende akademiker og aktiv samfunnsdebattant, og har blant annet utviklet en rapport om repatriering av afrikanske kulturgjenstander i franske museer på oppdrag fra president Emmanuel Macron. 18. juni møter han Thomas Hylland Eriksen til samtale om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid. Les mer her.
Constance Debré rister i franske samfunnsstrukturer
– Et annet blikk på Frankrike får vi fra franske Constance Debré, som sa opp advokatjobben, barberte av seg håret, kom ut av skapet, flyttet fra ektemann og sønnen og fikk kjenne på samfunnets vrede. Debré har rystet Frankrike med sine selvbiografiske bøker der hun utfordrer tradisjonelle samfunnsstrukturer fra et opprørsk, skeivt perspektiv, sier Kaluza.
I disse dager kommer Debrés Love me Tender ut på norsk for aller første gang. Hvilke muligheter har kvinner til å skape sin egen frihet og lykke i et samfunn som fortsatt er preget av både patriarkalske og heteronormative strukturer? 30. mai møter Debré Emma Clare Gabrielsen til samtale om romanen Love me tender, som utforsker konflikten mellom morskap og frihet. Les mer her.
Ytringsfrihet under press
– Litteraturhuset har i flere år hatt nær kontakt med andre uavhengige litteraturhus i land der ytringsfriheten er under press. Litteraturhuset i Istanbul ble skapt etter at Yasemin Çongar var på besøk hos oss i Oslo og ble inspirert til å skape Tyrkias aller første litteraturhus. Çongar kjenner betydningen av kunstnerisk frihet og ytringsfrihet bedre enn de fleste. Hun har selv blitt dømt til fengsel for sitt arbeid gjentatte ganger av tyrkiske myndigheter, og har som oversetter og redaktør også løftet en rekke forfattere som i samme situasjon, som Ahmet Altan og Aslı Erdoğan. Vi er veldig glade for å kunne hente Çongar til oss, så hun kan dele sine erfaringer med et norsk publikum, sier Kaluza.
22. mai vil Çongar, som i lang tid vært en av Tyrkias mest markante journalister og motstemmer, holde foredrag om hvordan det kjennes å bli gjort til politisk fiende for sine ytringer, og hva det betyr for samfunnet. Les mer her.
Marte Heian-Engdal er historiker og en av Norges fremste eksperter på Israel og Palestina-konflikten. 15. Mai gjester hun Litteraturhuset med sin ferske bok om Gaza, der hun forteller områdets historie og mange kriger og konflikter ved å følge en familie gjennom fire generasjoner. Hvordan er det å være en vanlig familie midt i krig og konflikt? 15. Mai er også dagen Israel markerer sin uavhengighetsdag, mens palestinerne markerer Nakba – katastrofen da de i 1948 mistet størstedelen av landet sitt.
På Litteraturhuset kan du få de lange linjene forut for den blodige krigen når Heian-Engdal møter forfatter og rådgiver i tankesmien Agenda Sylo Taraku til samtale. Les mer her.
En ny generasjon europeiske forfattere
I Norden og Europa for øvrig har en ny generasjon forfattere etablert seg, med fokus på politiske temaer som identitet, klasse, økonomi og klimakrise.
– Litteraturhuset mener det er viktig å ta mennene som faller utenfor på alvor, og løfte bøker og forfattere som adresserer både fattigdom og maskulinitet, sier Kaluza.
Vårens første forfattersamtale er mellom danske Glenn Bech og engelske Andrew McMillan, som begge utforsker klasse og maskulinitet i litteraturen sin. 3. april møter de forfatter og journalist Kristofer Folkhammar til en samtale om fattigdom, klasse, arv og giftige kjønnsroller. Les mer om samtalen. Samme dag vil McMillan også holde et eget foredrag om maskulinitet, homofili og klasse i engelske industribyer. Les mer om foredraget.
Danske Asta Olivia Nordenhof er aktuell med bok nr. 2 i hennes planlagte syvbindsprosjekt om mordbrannen på Scandinavian star, hvor det første bindet Penger på lomma ble belønnet med Per Olov Enquists pris og nominasjon til Nordisk råds litteraturpris. I Djevelboken fokuserer hun på kapitalismen og hvordan den setter sitt preg på både kjærlighetslivet og begjær. 10. april møter hun Vigdis Hjorth til samtale. Les mer her.
– Vi rydder også plass for en ny generasjon skandinaviske poeter på vårprogrammet. Både danske Amina Elmi og norske Sumaya Jirde Ali har brukt poesien til å utforske møtet mellom det personlige og det politiske. Begge har også vunnet fortjente priser for sitt arbeid, og jeg gleder meg til å høre dem sammen i samtale på Litteraturhuset, sier Kaluza.
I den prisvinnende utgivelsen Barbar skriver Elmi om temaer som å miste en far, om å leve i eksil fra sitt hjemland, og om skeiv kjærlighet. Her hjemme har Jirde Ali på få år rukket å bli en av våre fremste unge stemmer med sin vev av det personlige, det politiske, det poetiske og det universelle. 17. april møter de Priya Bains til samtale om å finne ord for det mest personlige, om språk og skriving og om forholdet mellom minoritet og majoritetssamfunnet. Les mer her.
Nordisk råd-nominerte Theis Ørntoft har etablert seg som en av dansk litteraturs nyskapendeunge forfattere. I romanen Jordisk skriver han samfunnskritisk om klimakrise, avmakt og en nærstående følelse av dommedag. 7. mai gjester han Litteraturhuset. Les mer her.
Ukentlig påfyll av historie, politikk og samfunn
Gjennom våren kan du som vanlig få kunnskapsrikt påfyll fra forfattere av ny sakprosa på Litteraturhuset på søndagene.
Dykk ned i Tyrkias nyere historie med Stian Bromark, lær mer om politiske spørsmål og samfunnsdebatt når Ayesha Wolasmal forteller om livet i Afghanistan etter Talibans kupp i 2021, hør Terje Bjøranger og Gunnar Svensson ta for seg æresvold og æresrelatert kriminalitet og Christian Strand fortelle om adopsjon og tilhørighet. Øivind Andersen gir påfyll i sitt foredrag om Homer som dikter og som historisk person, mens Kristin Gjesdal forteller om kvinner som endret filosofihistorien. Se alle kommende arrangement i serien Saklig søndag her.
Helhusdag for de små
Den 20. April inviterer vi til Barnelørdag på Litteraturhuset. Da holder vi barnerommet vårt åpent og gjør klar for barnekafé 10–15. Barnerommet har en velfylt bokhylle, et digert puteamfi og et morsomt klatreslott! Kaféen serverer barnefavoritter: pølser, vafler og saft. I tillegg blir det lese- og tegnestund med Andreas Rand og Annette Saugestad Helland kl. 11 og rockekonsert med bandet Plopp! kl. 12. Les lesestunden her og om rockekonserten her.