Harstad, Tiller, Cusk og Aidt: Høsten på Litteraturhuset

Rachel Cusk, Johan Harstad, Naja Marie Aidt og Carl Frode Tiller gjester Litteraturhuset i høst. I tillegg inviterer vi til en palestinsk festaften og en foredragsserie som setter søkelyset på demokrati i krise.

Publisert 6. august 2024

Portretter av Rachel Cusk, Johan Harstadm Carl Frode Tiller, Hakim Adi, Naja Marie Aidt og Lars Saabye Christensen
Foto: Siemon Scammel-Katz (Cusk), John Erik Riley (Harstad), Trine Melhuus (Tiller), privat (Adi), Sara Galbiati (Aidt) og Lina Hindrum (Saabye Christensen)

- Jeg er stolt over at vi også i høst kan presentere noen av våre fremste forfattere, nasjonalt og internasjonalt til publikum. Tematisk kan du lære mer om alt fra forvitring av demokrati, skjermavhengighet hos barn og alkoholisme til pan-afrikanisme og norsk olje-historie, så det blir mange gode og ulike grunner til å finne veien til Litteraturhuset gjennom høsten, sier daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset Susanne Kaluza.

Høsten på Litteraturhuset åpner med storfint besøk av den britiske forfatteren Rachel Cusk, som kommer til Norge med sin kritikerroste nye roman Parade. 21. August møter hun forlegger og programleder Jessika Gedin til samtale i Universitetets aula. Arrangementet ble utsolgt på rekordtid da det ble sluppet.

Les mer her.

-Etter Cusk innleder vi høsten med et knippe av de mest markante forfatterstemmene i Norden i dag. Jeg vet at mange andre lesere som meg har ventet på nye bøker fra Johan Harstad, Carl Frode Tiller og danske Naja Marie Aidt, og i september kan man møte alle tre på Litteraturhuset, sier programsjef Linn Rottem.

Det er en begivenhet når Johan Harstad kommer med ny roman. Det har gått åtte år siden forrige storverk, Max, Micha og Tetoffensiven, som begeistret lesere både nasjonalt og internasjonalt. I kjent Harstad-stil er den nye boka rik i både omfang og ideer - denne gangen handler det om tid, atomkraft og nittitallet. 4. September møter Harstad forfatterkollega Erlend Loe til samtale.

Også Carl Frode Tiller er aktuell med etterlengtet, ny roman i høst. Arbeidarhjerte er første bind i et planlagt tobindsverk om arbeid og klasse, om et sosialdemokrati i oppløsning og et Norge i endring. Tiller møter forfatterkollega Eivind Hofstad Evjemo til samtale 18. September.

Naja Marie Aidt er en av en av Nordens fremste forfattere, særlig kjent for Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake, hvor hun skriver om tapet av sin sønn Carl og novellesamlingen Bavian som ble belønnet med Nordisk råds litteraturpris. I sin nye roman, Øvelser i mørket, som har fått strålende mottakelse i Danmark, skriver hun om bearbeiding av traumer og det livsviktige med kvinnelige vennskap. 24. September møter hun sin norske forfatterkollega Linn Ullmann til samtale.

Lars Saabye Christensen er aktuell med intet mindre enn seks titler i 2024, hvorav to diktbøker og to romaner. Fredag 13. September gjester han SALONG med Sandra Kolstad, for en samtale om skriving, inspirasjon og kreativitet. Etterpå skrur vi på mikrofonen for alle som vil lese egne tekster.

Demokrati i krise

-Å verne om ytringsfriheten er sentralt for Stiftelsen Litteraturhuset, derfor ser vi med bekymring på hvordan stadig flere land og regioner går i en mer autoritær retning. Denne høsten har vi valgt å sette søkelys på hvordan demokratiet trues rundt om i verden, sier Kaluza.

Ifølge demokrati-indeksen til the Economist levde færre enn 8 prosent av verdens befolkning i et fullt demokrati i 2023, mens nesten 40 prosent hadde en autoritær statsledelse. Hvorfor går det nedover med demokratiet i så mange land?

Høstens foredragsserie sparkes i gang av professor i statsvitenskap, Tore Wig, som 24. august vil gi en innføring i demokratiets historie, som strekker seg langt utenfor grensene til Europa og det antikke Hellas.

Deretter blir det dypdykk om demokratiets forhold i Belarus ved statsviter Ane Tusvik Bonde 7. September, om Venezuela ved statsviter Benedicte Bull 15. September, om Sør-Afrika ved korrupsjonsjeger Hennie van Vuuren 21. September og om Taiwan ved Aftenpostens Asia-korrespondent Kristoffer Rønneberg 28. September.

Palestinsk middag

30. August inviterer Kafe Oslo til Kok en bokorm, der formidling av mat, historie og kultur går hånd i hånd. Kveldens gjestekokker Midtøsten-ekspert og forfatter av Et Gaza-liv, Marte Heian-Engdal, og palestinske Fadi Kattan, grunnlegger av restaurantene Akub i London og Fawda i Betlehem, og forfatter av kokeboka Betlehem, som kommer på norsk i høst.

Sammen med Kafe Oslo disker de opp med en spesiallaget meny med palestinsk mat, og historier og anekdoter underveis i måltidet. Påmelding fra neste uke.

Aktuelle foredrag gjennom høsten

I høst er Litteraturhuset med på Black History Month Norway, en årlig kulturfestival i oktober med fokus på den norsk-afrikanske diasporaens historie, kunst og kultur. 13. Oktober kommer den britiske historikeren Hakim Adi for å snakke om pan-afrikanismens historie, en politisk og kulturell bevegelse som omfatter så ulike mennesker som statsleder Kwame Nkrumah, artisten Bob Marley og aktivisten Malcolm X.

Som alltid kan du møte et knippe av høstens aktuelle sakprosaforfattere på Saklig søndag gjennom høsten. 1. September vil Mette Alstad gi deg det du trenger før høstens soppturer, mens tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen kommer 8. September for å fortelle om Norges oljehistorie sett fra innsiden. 15. September kommer forfatter Maja Lunde med sin sterke appell-bok om digitalisering av barndommen, og 22. September kan du høre stortingspolitiker Mímir Kristjánsson fortelle personlig om å vokse opp med en pappa som drakk for mye, og dele sine egne refleksjoner rundt å bære på denne familietradisjonen.

Rikt gratistilbud til barn og unge

Gjennom høsten vil vi som alltid invitere barnehagebarn og skoleklasser fra alle trinn til lesestunder og forfatterbesøk.

Elever på 1.-3. trinn får oppleve forfatter- og illustratørmøte med Kari Stai - skaperen bak billedbokserien om Jakob og Neikob, som er å regne for en moderne barnebok-klassikere. 4.-7. trinn inviteres til en spesiallaget produksjon basert på tegneserieboka Stjerner i mørke av Victoria Jamieson og Omar Mohamed. Boka skildrer livet i en flyktningleir gjennom et barns øyne, og vil formidles av Heddapris-vinnende Nosizwe Lisa Baqwa og Spellemannpris-vinnende Sidiki Camara.

For 5.-7. trinn inviterer vi barneskoler over hele landet til skolebesøket “Vær en superhelt” om hatprat og hatefulle ytringer. Dette skolebesøket tilbyr vi både fysisk og digitalt.

For ungdomstrinnet tilbyr vi skolebesøk med forfatter og historiker Aina Basso. I boka Dei dødsdømde forteller hun historien om dødsstraff i Norge og presenterer noen av de som ble henrettet. Klasser fra videregående skole kan møte samfunnsdebattant, forfatter og poet Sumaya Jirde Ali som formidler sin dypt personlige bok Et liv i redningsvest, om rasismen hun har levd med gjennom oppveksten i Norge.

I tillegg tilbyr vi tilrettelagte skolebesøk for spesialklasser og spesialgrupper. I samarbeid med musikkterapeut og musiker Sofie Mortvedt og skuespiller Marianne Sundal lager vi en forestilling som formidler boka Georg er borte av Ragnar Aalbu, som retter seg mot barn fra 1.-10. trinn med særlige behov.

Trykk her for påmelding til skolebesøk!

For de minste barna tilbyr vi gratis besøk på vårt barnerom med fortellinger og eventyr fra hele verden, og før sommeren passerte vi 100 000 barnehagebarn som har vært på lesestund hos oss! Lesestundene er hver tirsdag, torsdag og fredag med både vår faste husforteller Jasdeep Singh Kalirai og med nye eksterne fortellere hver onsdag. Denne høsten kommer blant annet Beathe Frostad og Victor Kimathi Mati. For påmelding og mer informasjon se her.

Nye samtaler og foredrag tilgjengelige i vår podkast

Som alltid kan du finne tidligere forfattersamtaler og foredrag fra Litteraturhusets program i vår podkast Litteraturhuset. Gjennom sommeren har vi blant annet lagt ut samtalen med Elizabeth Strout og Kjersti Annesdatter Skomsvold om Lucy Barton-bøkene og skriveliv, samtalen mellom Marte Heian-Engdal og Sylo Taraku om Gaza og Israel-Palestina-konflikten, og to nye episoder i serien My African Reading List, hvor sudanesiske Leila Aboulela og nigerianske Igoni Barrett deler noen av sine favoritt-bøker.

Du finner podkasten i din podkastspiller og på våre nettsider.

Velkommen til Litteraturhuset gjennom høsten!