1. mai: Korona, klasse og borgerlønn
På fredag er det 1. mai, og Litteraturhuset benytter anledningen til å sette fokus på to problemstillinger knyttet til arbeid og hvordan vi strukturerer samfunnet:
Mandag 27. april kl. 14.00 tar Rødt-politiker og forfatter av boka Mamma er trygda Mímir Kristjánsson for seg myten om at koronaviruset er en rettferdig dugnad. Noen kan ta hjemmekontor, mens andre må utsette seg for smittefare for å holde samfunnet i gang. Hvem er det som mister jobben og blir permittert? Og hva skjer når hundretusener nå blir sendt til Nav? Vil flere av oss få økt forståelse for uføre og arbeidsledige som tidligere har blitt stemplet som «navere»?
Tirsdag 28. april kl. 14.00 gir journalist og forfatter av Borgerlønn. Ideen som endrer spillet Ingeborg Eliassen en innføring i konseptet borgerlønn. Hva om alle bare fikk en fast inntekt fra staten? Ideen om borgerlønn oppfattes gjerne som utopisk og radikal, men diskuteres nå seriøst stadig flere steder. Med korona-krisa har tanken fått økt aktualitet, for hadde det ikke vært langt enklere å administrere enn hundretusenvis av søknader om dagpenger?
«Balstemning» av Alexander Kielland
I Litteraturhusets nye digitale opplesningsserie «Lesbart» kan du se opplesninger av både gamle og nye perler fra norsk litteratur. Søndag 3. mai kl. 13.00 leser Litteraturhusets forteller Hedda Lidija Romundstad novellen «Balstemning» av Alexander Kielland. Novellen er fra Kiellands første samling, Noveletter (1879). Hver ‘novellette’ skulle problematisere et sosialt problem, og i «Balstemning» settes det særlig fokus på klasseforskjeller, fattigdom og en gryende klassekamp.