*|MC:SUBJECT|*

Midlertidige dager. En periodevis festival

– Litteraturhuset er stolte av å presentere et svært lite knippe stemmer som vil prege Litteraturhuset i årene som kommer sier daglig leder ved Litteraturhuset Susanne Kaluza.

På Litteraturhusets festival 22. juli – 31. august presenteres unge lovende feministiske stemmer innen temaer som fenger.

Årets hovedgjest har sprengt alle grenser hva gjelder midlertidighet og har allerede rukket å bli et navn på alles lepper. Hun har hatt et sjeldent gjennomslag i det halvåpne kontorlandskapet i Wergelandsveien med inngående kunnskap for sine fanesaker, Katt, Klima, Kommunisme (KKK), Innlandet og Sterke svarte (hvertfall litt pIgmenterte) Lesbiske kvinner (ISIL). På Litteraturhuset disse dagene får publikum møte en annen side ved Åshild Lappegård Lahn enn den blide og løsningsorienterte de har lært seg å bli så glad i de siste tre årene. Og om du synes det høres mye ut med kun en hovedgjest på en festival med såpass bredt tematisk omfang så kjenner du ikke Åshild, også kjent som Wergelandsveiens ständige sekretær.

– Vi vil gi publikum et vindu mot Åshild fordi Åshild igjen er et vindu mot verden. Med dette programmet har vi ønsket å speile Åshilds kvaliteter som menneske, i den aller videste betydningen av begrepet. En langsom, kunnskapsbasert samtale om Åshild er det verden trenger nå, ikke munnhoggeri og verbalangrep fra fastlåste posisjoner mot hennes karakter, sier programsjef Andreas Liebe Delsett

Øvrige festivaldeltakere

Lahn tar i tillegg med seg noen av sine venner: Diriye Osman, Diego (HVA) og en Che, samt muligens utvalgte venner av Edvard Hoem. Festivalen avsluttes med smak av surøl, musikalsk underholdning ved Herborg Kråkevik og frivillig sing a long med Ariana Grande. Samt gratis treningstime i Slottsparken med Åshild og Åsne.

 

Program for festivalen

Saklig søndag. Velferd og velvære på The Well

Ved Åshild Lappegård Lahn
The Well beskrives som en pause fra hverdagen. Men hva er egentlig tiltrekningskraften bak denne fascinasjonen for kropp og komfort? I boka Well eller velferd tar spaekspert og nakenentusiast Åshild Lappegård Lahn oss med på en reise inn i spakulturen, fra de romerske badene til dagens daycation og evening deluxe. Lahn tar deg gjennom de nyeste ritualene, hva er egentlig forskjellen på en Good night aufguss eller en forest analscrub med rød pesto?
Lahn forklarer deg også hvordan kan stemme revolusjonert med god samvittighet samtidig som du nyter en flaske cava og en Luksus Detox med magiske alger.

Gratis adgang for de som har med eget badetøy
Tekniker: Diego (viser dessuten utvalgt bademote og intimbarbering for dummies i pausen)

Diva for dummies

Chimamanda og andre divaer
Hva skjer når ditt store feministiske ikon viser seg å være en ekte kulturmann? Når kjoleskift og hotellrom aldri viser seg å være bra nok og man helst vil snakke til menn med skjegg og ikke små nette blonde kvinner. Innledning ved Helge Jordal og Aslak Sira Myhre.

Billett kr. 100 + 50 kr i gebyr for å dekke deltakernes raider. Det koster tross alt å vær både diva og kar.
Tekniker: Diego (viser dessuten utvalgt bademote og intimbarbering for dummies i pausen).

Å forstå andre kulturer

Saladinforedraget ved Åshild Lahn
Det finnes folk som ikke nødvendigvis synes det er så farlig å overlate f.eks. programlansering til en programvikar når denne har initialene ÅL, eller det skal lages barnebursdag med treretters meny med lokale flybårne råvarer inspirert av både nordnorsk kjøkken og en masterchef fra f.eks. Australia. I dette foredraget tar Åshild for seg kunsten å bygge bro mellom ulike arbeidskulturer. De som foretrekker nattarbeid og tolvtimersarbeiderne, og hvordan prestere et overbevisende smil mens sekretæroppgavene hagler.

Ulydig jente og Trang hjelm

To erfaringsbaserte foredrag ved Åsil Lappegård Lahn

Ok, sier hun lavt til seg selv.
OK, sier hun høyere.
Åsil låser lenken rundt livet og går ut.

Lahn har protesterfaring like lang som E6. I kveld kan du oppleve henne dele fra sitt eget liv og virke på Litteraturhusets scene. Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning Revolusjonær opplysning.

Pris: En strek i regningen

Kok en bokorm

Bananas og andre grønne vekster (og litt rød pesto)
Arrangementet er åpent for alle, og fullstendig gratis. En god deal, kaller vi det!
Dette er rett og slett en ypperlig måte å få med seg litt ny kunnskap på og samtidig teste ut smaksløkene. Du trenger ikke være fagperson for å høste bananer av dette arrangementet. Det er satt sammen for deg som synes det meste er spennende – enkelt og greit. Gjesteopptreden på skype av Simon Sebag Montefiore.

Vil du være samtaleleder?

Et spørsmål som kan stilles på uendelig mange måter
I denne workshopen vil Åshild «PippiPower» Lahn gå gjennom alle farbare måter man kan stille spørsmålet «Vil du være samtaleleder», sett i forhold til hvilket svar du ønsker deg. Hvor legger du trykket i setningen hvis du vil ha et kjapt ja, kontra hvis du ønsker et mer langsomt nei? Når er du villig til å ta i bruk skuldermassasje, parfymerte brevark eller mildt press med eller uten Litteraturhusets egen torpedo? Og hvor mange potensielle samtaleledere bør man være villig til å spørre før man går i seg selv og vurderer om det kanskje er arrangementet det er noe feil med når femten stk ikke orker å møte vedkommende på scenen? Bør man tenke annerledes f.eks? Bør intervjuobjektet tilbys ettersyn hos tannlege om det er tannhelsen det står på? Lahn hjelper workshopens deltakere til å tenke utradisjonelt og «utenfor boksen», og krydrer det hele med reelle case fra sitt liv som samtalebooker på grensen.

Facebook for dummies

FAQ
Hvordan besvare dumme spørsmål fra dumme folk på Facebook – Åshild er mangeårig ekspert på å besvare spørsmål du trodde ingen trengte å stille, og ihvertfall ikke trengte svar på. Hun demonstrerer hvordan i et halvlukket foredrag for kulturarrangører. Noen caser som vil bli diskutert:

Anonym: Blir arrangementet med Hustedt og Ullmann i kveld tatt opp slik at det kan sees fra alle kanter?
Svar: Nei

Anonym: Jeg ser at det er utsolgt for billetter, stemmer det at det ikke går an å kjøpe billetter?
Svar: Ja

Anonym: Jeg skulle gjerne bestilt et bord til fem personer klokken fem
Svar: Det er dessverre ingen quiz i dag

Anonym: Ettersom det nå begynner å dukke opp litteraturhus flere steder i landet og noen kanskje ønsker å følge med på det som skjer i flere av husene, hadde det vært veldig nyttig om dere kunne endre navn til for eksempel Litteraturhuset Oslo. Hva tror dere om det?
Svar: Nei

Anonym: Jeg vil analyse diktet når du spiller det spillet fra Cathrine Grøndahl
Svar: Takk for meldingen din! Facebook er bemannet i administrasjonens åpningstider (som er nesten aldri)

Anonym: Hei! Er dette hos dere? Jeg ser det ikke i kalenderen deres?
Svar: Nei eller Ja. En hard nøtt.

Arrangementet kan også ses som overvåkning av Leiligheten.

 

Hele festivalen er på vikarierende vis illustrert av Bendik KaltenHORN og/eller tolket til somali.

Høyoppløselig bilde kan lastes ned her
Gratis antologi fra festivalen kan også kjøpes her

Ukens podkast

For mer informasjon eller intervjuforespørsler til forfatteren, ta kontakt med nAv, NAV, naVnav eller Nav.