*|MC:SUBJECT|*
Foto: Tine Poppe

«Fantasy er den sjangeren absolutt alt kan puttast inn i»

I mange tiår har den sosialrealistiske romanen dominert den norske samtidslitteraturen, men de siste årene har det kommet flere og flere bøker med røtter i science fiction, fantasy, dystopi og horror. Er vi inne i en ny litterær bølge? I videoserien «Fantastiske verdener» vil Litteraturhuset løfte den norske scifi- og fantasylitteraturen, ved å invitere aktuelle forfattere til å fortelle om bøkene sine, hvordan fantasifulle ideer oppstår og hvordan man får dem ned på papiret.

Andre forfatter ut i serien er Lars Petter Sveen. Han forteller at han valgte seg fantasy-sjangeren fordi den kan romme så ulike ting som kristendom, norrøn mytologi, historie, Gutta på skauen og Taliban. I intervjuet forteller han om fantasy-romanen «Nordriket», om hvor nyttige kart kan være for bøker og for forfattere, og om fantasy som den litt rølpete onkelen i litteraturen.

Lars Petter Sveen (f. 1981) debuterte i 2008 med novellesamlingen Køyre frå Fræna, som han vant Tarjei Vesaas’ debutantstipend for, og har siden gitt ut fem romaner som alle har fått stor oppmerksomhet. Forfatterskapet hans har en tydelig politisk side, og bøkene blander ofte den politiske samtiden og mer historiske perspektiv inn i de litterære universene.

Se videoen her.

 

Tidligere videointervju

I forrige video fortalte Gro Dahle om sin roman 12 lysår, om litteraturen som et sted å prøve ut ideer og dilemmaer, om skriveprosess og research, om Ursula Le Guin, og om at science fiction kan gi en ny måte å være i verden på. Se intervjuet med Gro Dahle her.