To store internasjonale navn til Litteraturhuset
Hvordan tegne sin egen barndom? Med sine tre bind av det selvbiografiske og grafiske romanverket Fremtidens araber: Barndom i Midtøsten har franske Riad Sattouf gjort nettopp dette. Med en enkel, men uttrykksfull strek forteller han en kompleks oppveksthistorie fra 70- og 80-tallet, fra han som toåring flytter fra Paris til Libya og senere Syria sammen med sin syriske far og franske mor.
Sattouf regnes som en av verdens fremste tegneserieskapere og er prisbelønnet med blant annet den prestisjetunge Fauve d’Or i Angoulême hele to ganger, Eisner-prisen i USA og den norske SPROING-prisen for beste oversatte tegneserie. Han kommer til Litteraturhuset for å samtale med tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen, som i høst er aktuell med den historiske tegneserien Den russiske revolusjonen.
Mandag 23. oktober kl. 19.00 | Les mer og kjøp billett
Daniel Mendelsohn er professor i antikkens kultur og underviser studenter i det klassiske eposet Odysseen. En vår bestemmer hans 81 år gamle far seg for å følge undervisningen. Men hva slags helt var egentlig Odyssevs? spør faren kritisk – en helt som både løy og var utro mot sin kone! Dette er utgangspunktet for Daniel Mendelsohns memoar En odyssé. En far, en sønn og et epos.
Mendelsohn viser oss hvorfor det er interessant å lese klassiske tekster i dag. Når faren brekker beinet, er dette den første i en rekke ulykksalige hendelser som Mendelsohn ser i lys av antikkens forståelsesramme. Som forfatter går han i direkte dialog med både Bibelen, Proust og nå altså Homer.
Kritiker i Morgenbladet Bernhard Ellefsen arbeider selv med en bok om døden og om sorg, hvor han bruker blant annet den klassiske litteraturen som et verktøy til å tenke med. Nå møter han Mendelsohn til samtale om å bevege seg i klassikernes fotspor.